Ankara, geleneksel Türk tiyatrosunun en önemli unsurlarından biri olan gölge oyunu sanatına ev sahipliği yapıyor. 4. Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali, görkemli bir açılışla başkentte start aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla, Hadi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen festivalin açılış töreni, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Festival kapsamında sahnelenen klasik “Karagöz ve Hacivat” gölge oyunu izleyicilerden büyük alkış alırken, etkinlik geleneksel sanatların yaşatılmasının önemini bir kez daha gündeme taşıdı.
Açılışta konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, "Bizler geleneksel sanatlarımıza sahip çıkmakla yükümlüyüz. Kukla ve Karagöz bizler için çok önemli. Eğer bu sanatlar yurt dışında olsaydı, çoktan dünyaya tanıtılmış olurdu. Geç kaldık ama şimdi daha hızlı koşma zamanı," sözleriyle kültürel mirasın korunmasına dikkat çekti.
Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ise gelenek ve göreneklerin gelecek kuşaklara aktarılması adına yoğun bir çaba içerisinde olduklarını belirtti.
Festivalin mimarlarından Hadi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği Başkanı Şafak Poyrazoğlu da, “2022 yılında bir hayalle başlayan yolculuğumuz bu yıl 4. yaşında. Projemizi sizlerle birlikte büyütmekten ve geliştirmekten büyük mutluluk duyuyorum,” dedi. Proje Koordinatörü Sanem Arıkan ise temel amaçlarının hem sanata katkı sunmak hem de gölge oyunu ve kukla sanatçısı Hadi Poyrazoğlu’nun adını yaşatmak olduğunu dile getirdi.
Etkinlik kapsamında, sanat dünyasına katkılarından dolayı yönetmen Ezel Akay ve halk bilimci-yazar Nail Tan’a “Hadi Poyrazoğlu Onur Ödülü” takdim edildi.
Ankara’dan yola çıkan festival, önümüzdeki günlerde İstanbul, Azerbaycan, Özbekistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de geleneksel Türk gölge oyunu ve kukla sanatını izleyiciyle buluşturmaya devam edecek.
Yorum Yazın