© Redaktör Haber 2022

Yüzme Havuzları İdrar Yolu Enfeksiyonuna sebep olabilir

Yaz aylarının gelmesiyle yüzme havuzlarına duyulan ilgide artış gösteriyor, serinlemek isteyenler havuz keyfi yaparak serinlerken ne yazık kı bazı sağlık sorunlarıyla da karşı karşıya kalınabiliyor. Nöroloji Doktoru Prof. Dr. Yakup Ekmekçi verdiği bilgilerde hijenik olmayan havuzların pek çok sağlık sorununa sebep olabileceğini söyledi

HAVUZLAR PRK ÇOK SAĞLIK SORUNUNA SEBEP OLABİLİR

 

 Güven Hastanesi Nefroloji Bölümünden Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, sıcak havalarda havuz kullanımlarında yoğunluk yaşandığını belirterek, "Özenle temizlenmeyen ve bakım kurallarına dikkat edilmeyen havuzlar sağlık açısından pek çok riski beraberinde getiriyor. Bu risklerin başında da idrar yolu enfeksiyonları geliyor." ifadelerini kullandı.

Güven Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Ekmekçi, sıcak havalardan bunalanların yaz aylarında havuzlara koşmasıyla havuz kullanımlarında yoğunluğun arttığını belirtirken pek çok kişinin kullanmasıyla birlikte özenle temizlenmeyen ve bakım kurallarına dikkat edilmeyen havuzlarda sağlık açısından pek çok riskin bulunduğunu ifade etti.

Risklerin başında idrar yolu enfeksiyonlarının geldiğini belirten Ekmekçi, idrar yolu enfeksiyonun genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıktığını bildirdi.

Ekmekçi, enfeksiyonların, idrar yoluna yapılan operasyonlar, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabildiğini belirtti.

 

İDARAR YOLU ENFEKSİYONUNUN BELİRTİLERİ

 

İdrar yolu enfeksiyonun belirtilerini ise "idrarda yanma, sık idrara çıkma, bazen kötü kokulu ve bulanık idrar yapma, kanlı idrar, yüksek ateş, bel ve kasık ağrısı." şeklinde sıraladı.

İdrar yolu enfeksiyonunun, idrar yollarının çeşitli mikroorganizmalar ile enfekte olması hali olduğunu bildiren Ekmekçi, "İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklere göre daha sık görülüyor. Ayrıca yaşlılarda idrar yollarının normal yapısal bütünlüğünün bozulması idrar yolu enfeksiyonu için bir risk faktörüdür. Bunun dışında tıbbi nedenlerle idrar yollarında idrar sondası bulunanlarda da enfeksiyon daha fazla görülebilir." ifadelerini kullandı.

- "Hijyeninden emin olunmayan havuz ve lavabo gibi alanları kullanmamak yararlı olacaktır"

Prof. Dr. Yakup Ekmekçi, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavilerinde öncelikli olarak hekim tarafından uygun görülen bir antibiyotik tedavisinin başlandığını belirtti.

Çoğu zaman ayaktan antibiyotik tedavisinin yeterli olduğunu ifade eden Ekmekçi, şunları kaydetti:

"Enfeksiyonu ciddi olan veya genel durumu bozuk olan yaşlı ya da bağışıklık sistemi zayıf hastalarda hastaneye yatış gerekebilir. Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda bu durumun araştırılması gerekebilir. Sık enfeksiyona neden olabilecek yapısal idrar yolu bozukluklarının varlığında bazen cerrahi müdahalede gerebilir.

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için bazı tedbirlerin alınması gerekiyor. Öncelikle hijyeninden emin olunmayan havuz ve lavabo gibi alanları kullanmamak yararlı olacaktır. Ayrıca sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren hastaların, havuza girdikten sonra idrar yapması önerilebilir. Bunun yanında özellikle kadın hastaların temizlik amacıyla genital bölgelerini sabun, duş jeli gibi kimyasal ürünlerle fazla miktarda travmatize ederek yıkamaları tavsiye edilmez. Bu işlem mevcut yararlı bakteriyel floranın bozulmasına neden olarak enfeksiyon riskini artırabilir."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER