© Redaktör Haber 2022

REFRAKTİF CERRAHİ

Mayagöz hastanesi Başhekimi Op. Dr. Filiz Avşin Özdemir Sarıoğlu Redaktör haber dergisine kişinin gözlüklerinden, kontakt lenslerinden kurtulması için yapılan tüm cerrahi girişimleri kapsayan Refraktif cerrahi'yi anlattı.

İşte, Mayagöz hastanesi Başhekimi Op. Dr. Filiz Avşin Özdemir Sarıoğlu'nun o yazısı;

Refraktif cerrahi, kişinin gözlüklerinden , kontakt lenslerinden kurtulması için yapılan tüm cerrahi girişimleri kapsar. Bunlar; excimer laser, fakik göz içi lensleri ve trifokal göz içi lensleri olarak 3 ana gruba ayrılabilir. Kişinin hangi yöntem için uygun olduğunu bir çok parametre belirler.

ÖNCELLİKLE YAŞ…

18 yaşından küçük kişilere işlem uygulanmaz, bunun da nedeni rafraksiyonun halen değişken olabilmesidir. Eğer kişi 18 yaşını geçmiş ve refraksiyonu stabil ise gözlük  numarası, yaşı, göz yapısı ile ilgili değerlendirmeler yapılır.

Özellikle 35-40 yaş altı bireylerde eğer göz yapısı (kornea dokusu) uygunsa, ileri derecede sistemik hastalığı (dm, romatolojik hastalıklar, görme bozukluğuna neden olabilecek bir sistemik hst) yoksa excimer laser en iyi tedavi seçeneğidir.

Tabiki excimer laser de kendi içinde alt gruplara ayrılmaktadır. Yüzeyel ablasyon yapan yöntemle; Lasek, PRK, No Touch ve derin ablasyon yapan yöntemler; FemtoLasik, Intralase, Smile gibi. Smile dışındakiler 1990’dan günümüze çok yaygın olarak kullanılan yöntemlerdir. Bura da da hangi yöntemi kullanacağımız kişinin göz yapısına göre vereceğimiz bir karardır.  Örneğin kornea yüzeyi asimetrik, ince veya dik ise derin değil yüzeyel yöntemleri tercih ederiz. Ya da numarası yüksek ise kornea yeterli kalınlığa sahip ise tam tersi derin ablasyon yapan yöntemleri tercih ederiz.

Excimer laser ile tedavi uygun hasta seçimi ve uygun yöntemle ile hem ülkemizde hem de dünya genelinde uygulanan en başarılı cerrahi girişimlerden bir tanesidir.

Refraktif cerrahide 2 yöntemden daha bahsetmiştik. Fakik göz içi lensleri ve trifokal göz içi lensleri….

Eğer gözlüklerinden kurtulmak isteyen kişi 35 yaşının altında ancak göz yapısı excimer laser için uygun değilse işte o zaman bu lensleri öneriyoruz. Bu lensler, günlük kullandığımız kontakt lenslerin göz içine yerleştirilecek şekilde hazırlanmış olanlarıdır. Doğal göz içi lensinin önüne, irisin de arkasına yerleştirilir. Bu lensleri yerleştirirken en önemli  kriter, bu lenslerin yerleşeceği alanın yeterli derinliğe sahip olmasıdır. Eğer kişi bu lens için de uygun değilse veya 40 yaşının üzerinde ve gözlüklerinden kurtulmak istiyorsa üçüncü refraktif cerrahi seçeneği gündeme gelir, trifokal göz içi lensleri...

Akıllı göz içi lensi

Günümüzde, akıllı lens, Hi Tech lens olarak da bilinen trifokal göz içi lenslerinde amaç, 40 yaşından sonra olan presbiopi dediğimiz yakın ara mesafe gözlük ihtiyacını da ortadan kaldırmaktır. 40 yaşından önce kendi lensiniz yakından uzağa uyum yapabilirken ( fotoğraf makinesindeki lensler gibi ) 40 yaş ile beraber akomadasyon dediğimiz uyum yeteneği bozulur, yaş ilerledikçe de artar. İşte böyle bir durumda gözlüklerde kurtulmak için en güzel tedavi seçeneği trifokal göz içi lensleridir.

Bazen genç hastalarımız çeşitli mecralardan duydukları bu göz içi lensi için başvururlar. Genç yaş grubunda doğal lensimiz sağlıklı ise diğer refraktif cerrahi yöntemleriyle tedavi edebiliyorsak trifokal lensleri tercih etmeyiz.

Özetle gözlüklerden kurtulmak için birçok seçeneğimiz var. Tercih edeceğimiz cerrahi işlem kişiye ve göze özeldir. Bir kişiye önerilen başka bir kişiye önerilmeyebilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER