© Redaktör Haber 2022

Havacılıkta yeni projelerin üretilebilmesi için 'hava parkı' teklifi

Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Derneği Genel Başkanı Orhan Ünsal Ankara Gazeteciler ve Yazarlar Derneği etkinliğinde. havacılık sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Orhan Ünsal Hava Parkı’nda yapılan açıklamaya birçok gazeteci katıldı. Programa katılan gazetecilere sportif uçaklarla tur artırıldı. Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Derneği ve Ankara Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği organizasyona Gazeteciler ve Yazarlar Derneği’nin başkanı Ömer Uzun ve başkan yardımcısı İbrahim Gökdemir ve çok sayıda basın mensubu katıldı
Orhan Ünsal'ın açıklamalarından öne çıkanlar...


Hava parkları, havacılık alanında gençlerimize uçuş eğitimi vermenin yanı sıra proje üretmelerinin de önünü açacaktır

Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Derneği Genel Başkanı Orhan Ünsal, havacılık alanında gençlere uçuş eğitimi verilebilmesi ve yeni projelerin üretilebilmesi için ülke genelinde hava parklarının inşa edilmesini istedi.

Ünsal, Ankara Gazeteciler ve Yazarlar Derneği işbirliğiyle Polatlı Orhan Ünsal Hava Parkı'nda düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin havacılık alanındaki projelerine katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Orhan Ünsal Hava Parkı'nı tamamen kendi imkanlarıyla yaptıklarını, havacılığın gelişmesi için hava parklarını ülkenin dört bir yanına inşa etmeyi hedeflediklerini dile getiren Ünsal, şunları kaydetti:

"Bu hava parkları, havacılık alanında gençlerimize uçuş eğitimi vermenin yanı sıra proje üretmelerinin de önünü açacaktır. İş insanlarımız kendi özel uçaklarıyla pratik seyahat yapma imkanına kavuşacaktır. Bu hedeflerin gerçekleştirilmesi yolunda devletin milli emlak yoluyla bizlere hazine arazisi tahsis etmesi çok önemlidir."

Bu arada basın toplantısı öncesi gazeteciler, sportif uçaklarla Polatlı çevresinde tur yaptı.

Gerekli yönetmeliklerin çıkarılması ve kolaylıkların sağlanması gerekir

‘Bu hava parkını buradan tanıtmak ve havacılık faaliyetlerinin buradan Türkiye’ye nasıl yayılması gerektiğini haykırmak istiyoruz’ diyen Ünsal şunları söyledi: “Havacılık hocalarını saygıyla anıyorum. Bu değerli büyüklerimiz Türk havacılık tarihinde yapmış olduğu çalışmalar bizlere bugün ışık tutmaktadır. Bu değerli büyüklerimizin başlattıkları ve çeşitli nedenlerle bitiremedikleri bu çalışmaları bitirmeye çalışıyoruz. Türk havacılık sistemine katkı sunmak amacıyla çıktığımız bu yolda projeler üretmeye çalışmaktayız. Bu hava parkı tamamen kendi imkanlarımızla yapılmış bir yerdir. Hedefimiz bu tür hava parklarını ülkenin tamamına yaymaktır. Eğitimlerimiz havacılık sektörünün yanında proje üretimlerine de katkı sağlayacaktır. Bu hava parklarında sosyal etkinlikler de yapılacak. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için devletimizin bize hazine arazi desteğini sağlaması gerekmektedir.  Arazilerin pahalılığını göz önünde bulundurduğumuzda özel sektörün bunları karşılaması zor gözükmektedir. Bu yüzden devletimizin Milli Savunma Bakanlığımızın bize desteklerini sunmaları gerekir. Özellikle bürokratik alanda çektiğimiz sıkıntılar havacılarımızı bezdirmektedir. Gerekli yönetmeliklerin çıkarılması ve kolaylıkların sağlanmasını bekliyoruz.” 

Park ücretlerinden muaf tutulmalıyız

Büyük şehirlerdeki park sıkıntılarının çözülmesi gerektiğini söyleyen Ünsal, “Park ücretlerinin arkadaşlarımızdan alınmamasını ve arkadaşlarımızın muaf tutulmasını talep ediyoruz. Bizler kendi imkanlarımızla havacılık alanında geçlerimize eğitim vermeye çalışıyoruz. Bu tamamen arkadaşlarımızın fedakarlıklarıyla olmaktadır. Havacılık alanında eğitim görerek gerek teknisyenlik konusunda gerek havacılık konusunda eğitim alarak buralarda çalışmak isteyen gençlerimize destek olunmasını istiyoruz. Eğer devletimiz destek olmasa bu tür gençlerimizin eğitim alması imkansız gözükmektedir” ifadelerini kullandı. 

Bu tür hava parklarını Türkiye’nin birçok yerine yaymak istiyoruz

‘Gerek yerde gerek havada bu tür pilotlara ihtiyacımız var’ diyen Ünsal, “Bu pilotları bunlarca hava parklarımda ancak sağlayabiliriz. Bu yüzden bu konudaki destekleri devletimizden bekliyoruz. 
 Havacılığın maliyetini düşürerek insanlarımızın kullanımına açmalıyız. Bu yüzden devletimizden destek veriyoruz. Devletimiz arazi konusunda bize destek olursa bu parkları Türkiye’nin birçok yerine yaymak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Bu tarz bir park alanı için 11 kurumdan izin gerekiyor

Bünyesel hava parklarını açmak için yaklaşık 11 kurumdan izin almak gerektiğini belirten Ünsal konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bunun başında Cumhurbaşkanlığı, Tarım Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Yerel Yönetimler vb. kurumlar gerekiyor. Bu kurumlardan herhangi birisi olumsuz yaklaşırsa hava parkını açmak zor oluyor. Devletin sekronize çalışması demek işimizi kolaylaştırması demektir. Ankara’nın bu noktada durumu 15 Temmuzdan sonra hassaslaştı. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Şu an bu hava parkında iki okul faaliyet gösteriyor. Öğrencilere eğitim vermeye  başladılar. Maliyetleri çok yüksek ama biz kar marjını çok düşük tuttuk. Özellikle yakıt maliyetleri çok yüksek. Bildiğim kadarıyla bu AVGAS’ının litre fiyatı 70 TL civarıdır. Bu yüzden çok ciddi desteklere ihtiyacımız var. Hem bize hem de öğrencilerimize destek gerekiyor. Devletin burada öğrencilere de desteği önemli.”

Havacılık konusunda Avrupa’nın çok gerisindeyiz

Orhan Ünsal, “Hava parklarına her geçen gün ihtiyaç artacak. Bu yüzden hava parklarının önemi de de artıyor. İster insansız hava uçağı olsun ister olmasın. Bu parklardan kalkan uçakların hepsinin bilgisi Esenboğa’ya veriliyor. Yoldan kalkıp gidilecek bir şey değil bahsettiğimiz şey. Hava parkı gerekiyor. Her isteyen istediği yerden kalkarsa sorunlar büyük olur. Bu yüzden belirli bir nokta olması gerekir. Artık paket servisleri bile drone ile yapılıyor. Buna uymamız gerekir. Türkiye hava parkları konusunda çok geride. Avrupa’da her şehirde hemen hemen dört hava parkı var. Bizde bu yok. Avrupa’da binlerce uçak var, Türkiye de bu sayı 150 civarındadır. Bu rakamlar bile havacılık konusunda ne kadar geride kaldığımızı gösteriyor” dedi. 
'Yeni Vecihi Hurkuşlar yetişmesini istiyoruz'
Tüm Amatör ve Sportif Havacılar Derneği Genel Başkanı Ünsal , Ankara'nın Polatlı İlçesinde bulunan ve Türkiye İlk Özel Hava Parkı unvanını taşıyan bu uçuş eğitim alanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Orhan Ünsal, 'Sivil Havacılığın gelişimine katkı sağlamak için elini taş altına koyduklarını belirtti ve sözlerini şöyle devam etti: Havacılık sistemini gelişmiş olan ülkelerin jeopolitik ve askeri alanda daha güçlü konumdadır. Ülkemiz bugün Sivil Havacılıkta önemli atılamlar yapmaktadır, İHA ve SİHA gibi önemli savunma araçları ülkemizin milli savunmasına önemli katkılar sağlamaktadır... Bizler Nuri Demirağ gibi havacılık sistemini kalkındıracak yatırımlar yapmaya devam edeceğiz ve inşallah bu ülkeye havacılık alanında yeni Vecihi Hurkuşlar kazandıracağız ifadelerini kullandı.
Ünsal: Bir hâyalim de uçak fabrikası kurmak
Sivil Havacılık sektöründe önemli katkılar sunan İş İnsanı Orhan Ünsal, 'Ülkemizin havacılık sektörüne gönül vermiş gençlerine yalnızca uçuş eğitimi vermenin yanında, yerli ve milli ekonomiye destek olmak amacıya ilerleyen süreçlerde bir uçak fabrikası kurma hayali olduğunu belirtti.

Gazeteciler Sportif uçaklarla deneyim yaşadı

Ankara gazeteciler ve Yazarlar derneği tarafından organize edilen programda Gazeteciler Polatlı Orhan Ünsal Hava parkında iş insanı Orhan Ünsal'ın kullandığı sportif uçakla polatlı üzerinde deneyim yaptı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER