© Redaktör Haber 2022

Asım Balcı: Hacı Bayram-ı Veli’nin manevi mirasına sahip çıkacağız 

Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı Redaktör haber, Kanal 5, Medya Ankara'da ortak yayınlanan Ankara Meydanı programında gazetecilerin sorularını cevapladı. Başkan Balcı, Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin yalnızca Ankara için değil Türkiye için de büyük bir ilim adamı olduğunu belirtti.

 


Hacı Bayram-ı Veli Hazretleri'nin Ankara ve Altındağ için önemli şahsiyet olduğuna değinen Asım Balcı, Hacı Bayram-ı  Veli'nin inanç turizmi ve kültürel zenginlik anlamında Ankara'ya ve Altındağ büyük önem kattığını belirtti.  Hacı Bayram-ı Veli'nin sadece Ankara için değil Türkiye içinde önemli bir şahsiyet olduğunu belirten Başkan Balcı Hacı Bayram Veli’nin doğduğu, yaşadığı yerleri bir külliye mantığıyla yeniden restore ederek onun manevi ve kültürel mirasına sahip çıktıklarını belirtti.

Yine Hacı Bayram Veli Camiisi dışında bölgedeki çeşme ve kütüphane gibi yapıları dönemin tarihsel özelliklerine göre restore ettiklerini belirten Balcı , o bölgeyi cazibe merkezi haline getirdiklerinin altını çizdi.

Hacı Bayram'ı Veli’nin doğduğu ev,  Hacı Bayram-ı Veli  Camii ve bölgedeki restorasyon çalışmaları dışında yaklaşık 1 ay önce Altındağ’da Hacı Bayram Veli Müzesi açtıklarını belirten Başkan Asım Balcı bu müzenin hayata geçmesinde önemli katkılar veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkür etti.

‘Hacı Bayram-ı Veli’ye ait 21 eşyayı müzede sergileniyor’

Hacı Bayram Veli Müzesi hakkında açıklamalarda bulunan Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı şu ifadeleri kullandı: ‘ Daha önce Etnografya Müzesinde sergilenen Hacı Bayram Veli'nin eşyaları elden geçirildi ve Altındağ'da açmış olduğumuz Hacı Bayram Veli' Müzesi'nde sergilenmeye başladı bu sergide Hacı Bayram veli'ye ait 21 adet eşya sergilendi bunlar Hacı Bayram'ın hırkası külahı sancı ve birçok eşya bu sergide sergilenmeye başladı sergi bu müze sadece Hacı Bayram'ın yaşamını ele almıyor, dönemin Ankara yaşamı da müzede gözler önüne seriliyor

Asım Balcı: Ahilik geleneğinin gelişmesine Hacı Bayram-ı Veli katkı sağlamıştır.

Asım Balcı'nın öne çıkan açıklamalar şöyle: Hacı Bayram Veli yalnızca bir dini şahsiyet değil aynı zamanda bilim insanı, ilim insanı  tarımsal faaliyetlerde bulunan biri Ankara'da Ticari faaliyette bulunmuş biri  olarak Ahilik geleneğinin yaşatılmasında önemli bir rol oynamıştır Hacı Bayram Veli Ankara ticaretin gelişmesinde etkin olmuştur…

Balcı: İstanbul’un fethinde Ankara’nın rolü çok büyük!

‘ Hacı Bayram-ı Veli’nin yetiştirmiş olduğu talebeler de tarihe yön veren isimlerdir… Bunlar; Akşemsettin ve Eşrefoğlu Rumi gibi önemli ilim insanlarıdır.
İstanbul’un fethinde Fatih Sultan Mehmet’e mihmandarlık yapan Akşemsettin Hacı Bayram Veli’nin öğrencisidir.Bu yönüyle İstanbul’un fethinde Ankara büyük rol oynadı’ Hacı Bayram Veli sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin önemli ilim insanlarındandır… İfadelerini kullandı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER