© Redaktör Haber 2022

Akademisyenlerin Anlatımı ile Ankara Kültürü ve Tarihi Değerleri

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Tarafından Düzenlenen 'Cumhuriyetin 100' Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama' çalıştayı projesi; Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Akademisyenlerinin değerli sunumları ile taçlandırıldı.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından “Cumhuriyetin 100’ Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerleri Anlama Çalıştayı” projesinin panel programı gerçekleştirildi. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiş olan panel programında; Öğretim üyeleri Ankara’nın tarihi ve kültürel yapısı hakkında bilgiler sundu.

Panel programında ilk olarak Prof. Dr. Atik Aydın:

Bir Mekân İki Değer

“Hacı Bayram Veli Ankara’nın en önemi değerlerindendir. Baktığımızda; Hacı Bayram Veli’nin insanları içten içe gönülden gönüle etkilediğini görüyoruz. Hacı Bayram Veli gibi önemli şahsiyetler toplumların tapusu ve imzası niteliğindedir. Yani Hacı Bayram Veli’miz olmazsa Ankara’nın diğer yerlerden hiçbir farklı kalmaz” ifadelerini kullanarak sözlerine devam etti.

“İmruul-Kays: Arap edebiyatının ve şiirinin birinci şahsiyeti ve yıldızıdır. Hz. Muhammed’in doğumundan 70 yıl önce doğmuş olan önemli bir şahsiyettir. Köklü bir ailede doğmuş büyümüş kişidir. Gençliğinde eğlence hayatına düşkünlüğü ile bilinir. İmruʾu’l-Kays, meşhur İslam Öncesi şairlerindendir. Kabe’nin duvarlarına asılan Muallaka şairleri arasında bulunmaktadır. Arap şiirini belli kurallara bağlayan ve kafiye düzeni için esaslar koyan şair olarak kabul edilmektedir.

“Harris’in yanına intikal eden İmruʾu’l-Kays, onun aracılığıyla Bizans İmparatoru I. Justinianos’tan yardım almak üzere İstanbul’a yola koyuldu. Ancak İmparator I. Justinianos sınırlarını tehdit eden Berberilerle iştigal ettiği için İmruʾu’l-Kays’ın dileğini yerine getiremedi. İstanbul’dan herhangi bir yardım alamadan dönüş yoluna koyulan İmruʾu’l-Kays, İmparator I. Justinianos tarafından verilen zehirli bir pelerini giymesi sonucu vücudunda yaralar çıkmaya başladı. Ankara’da Elmadağ yakınlarında 540 yılı civarında hayatını kaybetti” diyerek panel konuşmasına son verdi.

Panelin ikinci bölümünde Dr. Emine Sökmen Adalı

Ankara’nın Kültürel Peyzajına Bir Bakış Başlığında Sunumunu Gerçekleştirdi

 Dr. Adalı; “Ortaya konulan somut ve somut olmayan değerler bütünü kültürel peyzaj olarak tanımlana bilir. Kültürel peyzajı; Bazen üst üste bazen yan yana bazen de kırsal peyzajda çok katmanlı olarak takip edebiliyoruz” dedi

Sunumun devamında: “Ankara bölgesinin çok katmanlı yapısını; içinde bulunmuş olduğumuz Ulus’ bölgesinde çok rahat bir şekilde görebiliyoruz. Üzerinde yürüdüğümüz zemin günümüzü temsil ederken, pencereden baktığımızda gördüğümüz Balkız Sütünü Roma dönemini temsil ediyor. İçinde bulunduğumuz Başvekalet Binası erken Cumhuriyet dönemini temsil ediyor böylece de yan yana çok katmanlı bir kültürel peyzaj örneği teşkil ediyor" diyerek sunumuna devam etti.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Dizeleri İle Ankara’nın Kültürel Peyzajı

“Ankara’nın çok katmanlı oluşunu Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Ankara uzun tarihinde şaşırtıcı terkipleri ile doludur. Ankara asırlar içinde uğradığı istilalar, yangınlar ve yağmalar; şehirde geçmiş zamanın birçok eserlerini bırakmıştır’ başlayan dizeleri ile çok güzel bir şekilde dile getirmiştir. Roma’nın Ankara’sı ‘Ankara’nın çok katmanlılığına’ en eski örneklerden bir tanesidir. Ankara için yegâne bir peyzaj göstergesidir. Ankara’nın çok katmanlı peyzajını en iyi gösteren başka bir eser Augustus Tapınağı’dır. Bir diğer önemli örnek olan ‘Roma Hamamı’ Ankara’nın kültürel peyzajını güzel yansıtan örneklerdendir. Çok katmanlılığı ifade eden önemli örneklerden biride ASBÜ Valilik Ek Binası, Valilik Arka Bahçesi, Valilik Binası Önüdür.” ifadelerini ile sunumunu gerçekleştirdi. 

Panelin son bölümünde; Dr. Gazi Doğan Sinemada Ankara İzleri başlığı altında sunum gerçekleştirdi

Türkiye’nin Kalbi Ankara

Dr. Gazi Doğan; “Ankara edebi anlamda hafızamızda ciddi izler bırakmış bir şehirdir” diyerek sunumuna başladı.

“Türk sinemasında Ankara’nın izleri dediğimizde “Türkiye’nin Kalbi Ankara Filmi’ önemli yeri kaplar. Ankara edebi anlamda hafızalarımıza ciddi izler bırakmış bir şehirdir. Ankara için sözün en güzelini Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Beş Şehir’ eserinde dile getirmiştir. Buna en güzel örnek “Ankara istiklal harbinden Bütün mazisini yaparak çıkmıştır” dizeleridir. Yani “Ankara küllerinden yeniden doğacaktır” anlayışını ifade eder, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bu söylemleri” diyerek sunumunun devamında Türk sinemasında Ankara’yı anlatan Filmleri ve mekanları tanıttı.

Türk sinemasında Ankara’nın en eski görüntülerinin aktarıldığı ve dönem ile ilgili önemli bilgilerin yer aldığı, aynı zamanda edebi bilgiler aktaran Ankara Filmleri ve mekanları: Çimen-Bir halkın Yaşam Mücadelesi (Belgesel). Türkiye’nin Kalbi Ankara (Belgesel). Five Fingers (Macera). Kaderin Mahkumları (Polisiye). Meydan Köpeği (Dram). Tuzsuz Deli Bekir (Komedi). Köyden İndim Şehre (Komedi). Mahcup Delikanlı (Duygusal). Zübük (Politik- Komedi). Düddürü Dünya (Komedi). Uçurtmayı Vurmasınlar (Dram- Politik). Bir Gün Anlarsın (Dram). Sönen Ocak (Dram). İtiraf (Dram). Siyah Beyaz (Dram). Aşk Tesadüfleri Sever (Dram). Bizim Büyük Çaresizliğimiz (Dram)” sunumunu tamamladı.

Kültür Sanat Muhabirleri Derneğinin Ankara’nın tarihi ve kültür değerlerini yeniden anlatmak ve gelecek nesillere doğru aktarmak misyonu ile gerçekleştirdiği çalışma; Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin değerli Öğretim üyelerinin sunumları ile taçlandırıldı. Böylelikle toplumda bilinçli farkındalık oluşmasına katkı sağlandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER