© Redaktör Haber 2022

3. Uluslararası Kukla ve Karagöz Festivali Hem Eğlendiriyor Hem Bilinçli Farkındalık Oluşturuyor

3. uluslararası Hâdi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali başkent Ankara’da başlayarak; İstanbul’da devam etti. Festival Ankara ve İstanbul’un ardından dünyaya açılarak, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gösterime başladı.

Kukla ve Karagöz sanatını tanıtmak, yaşatmak ve gelecek nesillere doğru şekilde aktarmak için yola çıkan festival ekibi; toplumda farklı konularda bilinçli farkındalık oluşturmayı da amaçlıyor.

Şafak Poyrazoğlu ve Sanem Arıkan tarafından koordine edilen festival, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkıları ile düzenleniyor. Festival kapsamında yerli ve yabancı Kukla ve Karagöz Oyunları, birbirinden keyifli Atölye çalışmaları ve geçmişten günümüze Kukla ve Karagöz sergisi ile büyük ve küçük tüm misafirler keyifli zaman geçiriyorlar.

Engelli Çocuklarımızın Sanata Erişmeleri Sağlandı 

Daha önce iki kez düzenlenen Kukla ve Karagöz Festivalinde bir ilke imza atılarak görme ve işitme engelli çocukların aynı anda aynı oyunu birlikte izlemeleri sağlandı. İşitme engelli çocuklar için, sahnede işaret dili tercümesi yapıldı. Görme engelli çocuklar için betimlemeli kulaklık sistemi kullanılarak engeller ortadan kaldırıldı. Bu sayede engelli çocukların sanata erişebilmeleri sağlandı.

6 Şubat’ta ülkemizde meydana gelen 11 ili etkileyen depremde; Kukla ve Karagöz ekibi projenin yönünü deprem bölgelerine çevirdi. Burada depremden etkilenen ‘deprem kahramanı çocukların’ yaralarının sarılması ve yüzlerinin gülmesi amaçlandı.

Down Sendromlu Çocuklar ve Minik Dostlara Destek

Festival 3. Kez önemli temalarla karşımıza çıkıyor. Sokak hayvanlarının destekleneceği festival kapsamında yapılacak Atölye Çalışmalarında katılımcıların hazırlayacakları mama kaplarını sokak hayvanları adına barınaklara teslim edilecek ve minik dostlara destek olunacak. Türk Hava Kurumu Personelleri tarafından yapılacak olan Maket Uçak Yapım Atölyesi Down sendromlu Çocuklarla Buluşacak.

Eros Kedi Unutulmadı

Proje koordinatörü Sanem Arıkan, festival etkinliğinin bir bölümünde Eros adlı bir Atölye Çalışması yaptıklarını; “çalışma kapsamında katılımcıların üzerinde Kukla ve Karagöz’ün logosu bulunan Hâdi Poyrazoğlu yazan mama kaplarını boyadıklarını ve bunları bir hayvan barınağına hediye ettiklerini” anlattı. “İstanbul’da asansörde acımasızca öldürülen Eros kedinin kendisinde çok derin izler bıraktığını” dile getiren Arıkan, “Çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılamak ve onların hayvanlara karşı merhametli, duyarlı olmalarını sağlayabilmek için böyle bir çalışma yaptıklarını” söyledi. 

Sanem Arıkan konuşmasının devamında, “Kukla ve Karagöz Festivallerinde Milli ve manevi değerlerimizi korumaya, yaşatmaya çalışırken aynı zamanda festival içerisinde yapılan çeşitli etkinliklerle çocuklarımıza hayvan ve doğa sevgisini aşılayarak, onları bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda vatanına ve ülkesine faydalı bireyler olarak yetişmelerinde katkı sunmak istiyoruz.” dedi. Arıkan; bu konuda evlatlarımıza iyi bir örnek teşkil etmek gerektiğinin altını çizdi.

Proje koordinatörü Şafak Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivalinin yeni nesillere aktarılırken hem eğlendiriyor hem de sosyal sorumluluk farkındalığı oluşmasında çok önemli bir rol oynuyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER