© Redaktör Haber 2022

Yıl Sonu e-ticaret Hedefi 3,3 Trilyon TL

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de ticaretin yüzde 20’lik bölümünün elektronik ortamda yapıldığını kaydetti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de ticaretin yüzde 20’lik bölümünün elektronik ortamda yapıldığını kaydetti.

ATO Başkanı Baran, Türkiye'de 2023 yılında gerçekleştirilen e-ticaretin 1,6 trilyon liralık bir paya ulaştığını belirten Baran, "2024 yılı sonunda ulaşmayı hedeflediğimiz rakam ise 3,3 trilyon lira" olduğunu söyledi. Baran, Türkiye'de ticaretin 5'te 1'inin elektronik ortamda yapıldığını sözlerine ekledi.

Ankara’da düzenlenen "E-Ticaret ve E-İhracat Konferansı’na katılan ATO Başkan’ı Gürsel Baran Ankara Ticaret Odası’nın da desteklediği etkinlikte, Başkent’teki üreticiler ve markalar ile e-ticaret ve e-ihracat alanındaki satıcılar ve ekosisteme çeşitli çözümler sunan hizmet ve servis sağlayıcı firmalar bir araya geldi.

ATO Başkanı Baran, açılışta yaptığı konuşmada e-ticaret ve e-ihracatın pandemiyle birlikte hızla geliştiğini söyledi. Ticarette gelişmek isteyen firmaların değişim ve dönüşüme uyum sağlaması gerektiğine dikkat çeken Baran, “Pandemi ile birlikte hızla gelişen e-ticaret ve e-ihracat ülkemizde de ilerleme kaydetti. Türkiye 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla 1,6 trilyon liralık e-ticaret rakamına ulaştı. 2024 yılı sonunda ulaşmayı hedeflediğimiz rakam ise 3,3 trilyon lira. Bu rakama çok rahat ulaşılabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

E-Ticaret Gelişim Gösterdi

Ticaret içinde de e-ticaretin yüzde 20'lik bir paya sahip olduğunu yani her 5 alışverişten birinin artık e-ticaret kanalıyla yapıldığını dile getiren Baran, "Dünya ticaretinde yaşanan bu gelişmelere firmalarımızın uyum sağlayarak e-ihracatını geliştirmesini, şehrimizin ve ülkemizin e-ihracat ile dünya ticaretinden daha fazla pay almasını hedefliyoruz” dedi.

ATO Başkanı baran e-ticaret ve e-ihracatın pandemiyle birlikte hızla geliştiğini söyledi. Ticarette gelişmek isteyen firmaların değişim ve dönüşüme uyum sağlaması gerektiğine dikkat çeken Baran, “Pandemi ile birlikte hızla gelişen e-ticaret ve e-ihracat ülkemizde de ilerleme kaydetti. Türkiye 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 100 artışla 1,6 trilyon liralık e-ticaret rakamına ulaştı. 2024 yılı sonunda ulaşmayı hedeflediğimiz rakam ise 3,3 trilyon lira. Bu rakama çok rahat ulaşılabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Baran, e-ticaretin gelişiminde lojistik ve depolamanın çok önemli olduğunun da altını çizdi.

Baran, “E ticaretle birlikte depolama alanları ihtiyacı artmış ve buna paralel depolama maliyetleri yükselmişti. Sorun çözümüyle birlikte geldi. Konaklama alanında kullanılan iş modeli AirBnb modeli depolama sektöründe de dijital olarak kullanılmaya başlandı. Yeni dijital platformlar, dünyanın herhangi bir yerinde depo kiralamak isteyeni, dünyanın herhangi bir yerinde deposunu kiraya vermek isteyenle buluşturarak hızlı çözümler ortaya koydu. Böylece gerek ülkemizde gerekse dünyanın başka yerlerinde işletmeler uygun şartlarda depolama yapabilir hale geldi" şeklinde ifade etti.

Aynı şekilde lojistik konusunun da geliştiğine vurgu yapan Baran, bunun e-ticaretin başarısını etkileyen bir faktör olduğunu ifade etti. Baran, "E-ticaret işletmeleri, ürünlerin müşterilere hızlı bir şekilde ulaştırılması için güvenilir ve verimli bir lojistik ağına sahip olmak durumunda. Ürünlerin tedarik edilmesi, depolanması ve sevkiyatı, işletmenin verimliliğini ve müşteri memnuniyetini doğrudan etkiliyor” diye konuştu.

Hedef 2028

ATO Başkanı Baran, Türkiye’nin genel ihracatında da e-ihracatın önemli mesafeler kat ettiğini söyledi. 2023 yılı sonu itibariyle ihracatın 260 milyar dolara yaklaştığını belirten Baran, "Ülkemizin ihracatında, e-ihracat yaklaşık yüzde 1,5'luk bir paya sahip. 2028 yılı itibariyle de ülkemizin hedefi bu rakamı yüzde 10’lar seviyesine ulaştırmak. İnanıyorum ki e-ihracatımızı bu rakamlara taşıyarak bu alanda dünyada önde gelen ülkelerden biri olacağız” dedi.

Ankara Ticaret Odası olarak e-ticaret ve e-ihracatı geliştirme konularında yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Baran, “Ankara’mızda pandemi öncesinde yaklaşık 6 bin e-ticaret yapan firma sayısı varken, yıl sonu itibariyle 44 binlere ulaştık. Tahmin ediyorum ki bugün rakamlar 50 bini aşmıştır” diye konuştu.

Ankara’da 50 bini Aştı

“Ankara’mızda pandemi öncesinde yaklaşık 6 bin e-ticaret yapan firma sayısı varken, yıl sonu itibariyle 44 binlere ulaştık. Tahmin ediyorum ki bugün rakamlar 50 bini aşmıştır” diyen Başkan Baran, Ankara Ticaret Odası olarak e-ticaret ve e-ihracatı geliştirme konularında çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER