© Redaktör Haber 2022

'Üç Kuruş' dizisi kaldırılacak mı? 3 kuruş dizisi ne zaman

"Üç Kuruş" isimli televizyon dizisi, Roman vatandaşlara karşı ayrımcı ve aşağılayıcı söylemler içerdiği gerekçesiyle Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK) şikayet edildi.

 

Şikayet dilekçesinin üst kurula verilmesinin ardından Marmara Bölgesi Roman Dernekler Federasyonu, Anadolu Yakası Roman Dernekleri Federasyonu ve Çepni Dernekleri Federasyonu temsilcileri ile CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko, Atila Sertel ve Özcan Purçu basın açıklaması yaptı.

"BİR KÜRT, BİR ALEVİ, BİR ÇERKEZ..."

YAYINDAN KALDIRILMASINI İSTEDİ

Kani Beko ise Roman vatandaşlarla yıllarca İzmir'de birlikte yaşadığını aktararak, dizinin yayından kaldırılmasını istedi. Beko, "Bu topraklar güzel topraklar. Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz." ifadelerini kullandı.

Atila Sertel, diziyi kınadığını ve Romanların Türkiye'nin en renkli ve neşeli insanları olduğunu dile getirdi.
 

"KİMSENİN KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİRMEYE HAKKI YOK"

Sertel, Türkiye’de kimsenin kimseyi ötekileştirmeye hakkı olmadığını söyleyerek, "Biz bu topraklarda beraber doğduk. Hiç kimse annesini, babasını Allah dışında tayin edemez. Hiç kimsenin kimseden bir santim, bir derece üstünlüğü yoktur. Türkiye Cumhuriyeti’nde herkes eşittir." diye konuştu.

Özcan Purçu da söz konusu dizinin Romanların hayatını ve gerçeğini yansıtmadığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"İnsanların hayatlarını, evinizdeki masa başlarında senaryoya yazıp, siz dizilerde oynatamazsınız. Bize hakaret edemezsiniz. Gelin bizim gerçek hayatımızı görün. Roman mahallesine bir kere girmemiş bir kişi Romanların hayatını nereden bilecek? Bilmediği için böyle yanlış bir senaryoyla Romanları yanlış tanıtıyorsunuz."

Neşet Ertaşlı cinayete sosyal medyadan büyük tepki

Üç Kuruş'ta İrfan karakterini canlandıran Diren Polatoğulları'nın dizinin giriş sahnesinde araçla yolda giderken Neşet Ertaş'ın Yolcu türküsünü dinledikten sonra aracına çarptığı bir adamı soğukkanlılıkla öldürdüğü sahne merhum sosyal medyada büyük tepki çekti. Ozanlık geleneğinin son temsilcisi olarak kabul edilen Neşet Ertaş'ın hayatı boyunca sevginin önemi ve değerini vurguladığı dizelerin dizide seri katilin cinayetleri işlerken fon müziği olarak kullanılması ünlü türkücünün mezarında adeta kemiklerini sızlattı.

Çok sayıda kullancı "Nerde bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü kötü insanların türküleri yoktur!" diyen ozanın söylediğinin aksine dizide işlenen vahşet hikayesine sosyal medyada tepkisini dile geitrdi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER