© Redaktör Haber 2022

Taş Tepeler Projesi’nde Japon Bilim Ekiplerinden destek

Taş Tepeler Projesi kapsamında Şanlıurfa’da Ayanlar Höyük’te yürütülmesi planlanan kazı çalışmasını Japon ekiplerin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Göbeklitepe ile büyük ilgi uyandıran ve Güneydoğu Anadolu’nun daha önce pek bilinmeyen anıtsal Neolitik Çağ yerleşimleri yeniden bilim dünyasının ilgi odağı haline geldi.

Bu kapsamda Taş Tepeler Projesi kapsamında kazısı yapılan yerleşimlere yenilerinin eklenmesi gündemde. Göbeklitepe ve Karahantepe gibi bugüne kadar tespit edilen yerlerin bir kısmı yüksek tepelerin üzerinde yer alıyor. Buna karşın, bugün Suriye’de bulunan, Orta Fırat Havzası’ndaki Mureybet ve Jerf el-Ahmar gibi yerleşimler ise ova seviyesindeler. Çağdaş olmasına karşın farklı özelliklere sahip bu yerleşimlerin arasında kalan bölge yeni araştırmaların ilgi odaklarından birini oluşturuyor.

Bu araştırmalar kapsamında ilk etapta, Şanlıurfa kent merkezinin kuzeybatısında, Karaköprü ilçesi sınırları içinde Ayanlar köyünde bulunan Ayanlar Höyük’te yüzey taraması ile jeofizik ölçümlerin yapılması planlanıyor. Yeraltı radarı (GPR) ve topografik ölçümlerin yanı sıra SfM-MVS fotogrametri yöntemleriyle arazi modelleme çalışmalarıyla da ilk dönem çalışmaları desteklenecek.

Tokyo Üniversitesi’nden Prof. R. Yoshihiro Nishiaki ile Chiba Teknoloji ve Jeo-Kosmoloji enstitülerinden Prof. Dr. Takafumi Matsui tarafından yürütülmesi planlanan proje 2022 yılı yaz aylarında başlayacak.

Kırşehir-Kaman Kale Höyük başta olmak üzere ülkemizde Japonya Üniversiteleri ve Japon Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülmekte olan Kırşehir Yassıhöyük Kırıkkale Büklü Kale kazısı, Hasankeyf Höyük gibi uzun yıllardır Türkiye’de yürüttükleri kazı ve yüzey araştırması çalışmaları ile dahil oldukları çok sayıda proje bulunuyor. Taş Tepeler Projesi kapsamında bu tür iş birliklerinin daha da ileriye taşınması arzu ediliyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER