© Redaktör Haber 2022

Şahinbey ve Mehmet Tahmazoğlu....

Kültür sanat Muhabirleri Derneği İstanbul, Ankara ve Anadolu’nun çeşitli illerinden bir grup gazeteci ile Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun davetlisi olarak Şahinbey ilçesine gitti. Redaktör Haber imtiyaz sahibi ve aynı zamanda Kültür Sanat Muhabirleri derneği başkanı olan İbrahim Gökdemir Şahinbey’de gördüklerine inanamadı. Şahinbey ve Mehmet Tahmazoğlu başlığında yazı dizisi başlatan İbrahim Gökdemir ilk yazısında ilçenin trafik sorununa neşter vuracak tünel projesini kaleme aldı.

Kültür sanat Muhabirleri Derneği İstanbul, Ankara ve Anadolu’nun çeşitli illerinden bir grup gazeteci ile Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun davetlisi olarak Şahinbey ilçesine gitti.

Redaktör Haber imtiyaz sahibi ve aynı zamanda Kültür Sanat Muhabirleri derneği başkanı olan İbrahim Gökdemir Şahinbey’de gördüklerine inanamadı. Şahinbey ve Mehmet Tahmazoğlu başlığında yazı dizisi başlatan İbrahim Gökdemir ilk yazısında ilçenin trafik sorununa neşter vuracak tünel projesini kaleme aldı.

İşte o yazı…

ŞAHİNBEY VE MEHMET TAHMAZOĞLU -1-

Başkanlığını yaptığım Kültür Sanat Muhabirleri derneği olarak aldığımız davet üzerine Türkiye’nin ikinci büyük ilçesi Şahinbey’deydik.

Davetin sahibi gerek ilçesinde yaptığı çalışmalarla, gerekse sosyal medyada ki fenomenliği ile ünlü deneyimli ve başarılı Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu idi.

Ankara, İstanbul, Konya ve Kırıkkale’den oluşan 12 kişilik gazeteci arkadaşımızla birlikte Gaziantep Şahinbey’in yolunu tuttuk.

Birkaç gün öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Şahinbey’de Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun bizzat belediye imkanları ile yaptırmış olduğu Türkiye’nin ikinci büyük camiisinin açılışını yapmış ve Miraç kandili dolayısıyla aynı camiden canlı yayınla kandil programı düzenlenmişti.

Tabi ki merakımız oldukça büyüktü. Bizzat Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla gerçekleştirilen ve Türkiye’nin ikinci büyük camisi olma özelliği taşıyan Şahinbey Millet camini bizlerde bizzat yerinde inceleyip hikayesine ve özelliklerine şahitlik edecektik.

Sabahın ilk ışıklarıyla giriş yaptığımız Şahinbey ilçesinde içimizi aydınlatan şehre küstü sokakları oldu.

Şehre küstü konaklarını anlatmadan Şahinbey ilçesinin yapıları hakkında kısa bir bilgi aktarmak isterim. Daha çok çatısız biriket evlerden oluşuyor. 90'lı yılların sonuna kadar imar olmadan gelişi güzel gecekondu tabir edilen evlerle konut sahibi olmuş herkes. Oğlunu evlendiren üzerine bir kat çıkmış bir kat daha derken bir yığıntı ortaya çıkmış. 2000'li yılların ilk başlarına kadar sürmüş bu durum. Ta ki Başkan Mehmet Tahmazoğlu göreve gelene kadar. 

Başkan Tahmazoğlu bu gidişata dur demek için kurulu şehrin açık alanlarında yeni şehir hayata geçirmek üzere imar alanları açmış ve modern mahalleler inşaa etmeye başlamış. Şuan gelinen nokta itibariyle şehrin dört bir tarafı modern kentlerle içe doğru baskılanmaya ve biriket evler üzerinde bir kentsel dönüşüme geçmeye başlamış. 

Dönelim tekrar şehre küstü sokaklarına...

1900’lü yılların kent mimarisinin önemli özelliklerini içerisinde barındıran evlerin, konakların bulunduğu Şehre küstü konakları Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun yoğun çabaları sonucu hem ülkemize, hem Gaziantep’e en önemlisi de bulunduğu ilçe Şahinbey’e önemli bir turizm ivmesi kazandırmış.

Tarihi alanda metruk yapılar yıkılarak tarih adeta ortaya çıkarılmış. Büyükte bir meydan oluşturularak çok amaçlı kullanılmaya başlanmış.

Başkan Mehmet Tahmazoğlu ile tamda bu tarihi mekanda kahvaltıda bir araya geldik. Anadolu’ya özgü yer sofrasında bağdaşımızı kurarak Gaziantep ve Şahinbey’e özgü özel tatlarla gözümüzün önü açıldı.

Başkan Tahmazoğlu ile sohbet koyuydu ama anlattıkları inanılır gibi değildi.

İnanılmayacak olan nedir ki? Diyeceksiniz...

Anlatayım…

81 vilayetimizin tamamını gezmiş, 200’ü aşkın ilçesini dolaşmış ve yerel yönetimlerin hizmetlerini bizzat yerinde incelemiş bir gazeteci olarak bugüne kadar hükümetten destek almadan kendi imkanlarıyla tüneller açan, viyadükler yapan, üç katlı köprülü kavşaklar inşa eden, alanında ki en büyük Kültür ve Kongre merkezini hayata geçiren, Türkiye’nin en büyük ikinci camisini inşa edip sadece bir cami değil her türlü sosyal donatıları içinde barından bir külliye haline getiren, Ankara’da ki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bulunan Millet Kütüphanesinin aynısını inşa edebilen ne bir büyükşehir belediyesi gördüm nede bir il belediyesi.

“Bütün bunları sadece Belediye bütçesiyle yaptım” diyen bir Şahinbey ve Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nu gördüm.

TÜNELİN UCUNU GÖRDÜM

Ankara’da Mansur Yavaş “Metro’nun projesini çizdirdim hayırlı olsun” diye yaygara koparırken, Gaziantep’te Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu bağlantı yollarıyla birlikte geliş gidiş dahil 4 km’lik tünelli yolu yakında hizmete açmaya hazırlandığını gördük.  Tünelin içinden bizzat geçtik.

Şunu da ifade etmeden geçemeyeceğim, kazılan tünelin üzerinde konutlar var. Tüneller dinamitle patlatma usulüyle yapılırken Zaten 6 şubat depremlerini görmüş ve psikolojisini henüz üzerinden atamamış ilçe halkının en ufak bir zarar görmemesi adına tüneli sadece kepçelerle kazdırmış.

İlçe’nin en büyük sorunu olan trafik, bu tünel ve bağlantı yollarıyla tamamen giderilmiş oluyor. Tünel ve bağlantı yolları yapılmadan önce bir uçtan bir uca 1,5 saat süren yolculuk sadece ama sadece 1,5 dk’ya düşecekmiş.

Yazacak o kadar çok şey var ki her bir ayrıntıyı dile getireceğim.

YARIN: ŞAHİNBEY MİLLET CAMİİ VE SOKAKTA MEHMET TAHMAZOĞLU YANSIMALARI

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER