© Redaktör Haber 2022

Şahinbey Millet camii neden bu kadar büyük yapıldı diyenlere....

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun misafiri olarak Gaziantep Şahinbey'de incelemelerde bulunan Redaktör Haber imtiyaz sahibi İbrahim Gökdemir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Türkiye'nin en büyük ikinci cami ünvanını alan Şahinbey Millet Cami hakkında önemli detaylara yer verdi. "Neden bu kadar büyük yapıldı?" diye eleştirenlere cevap niteliği taşıyan yazı da ilginç anekdotlar ve izlenimlere yer verildi.

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'nun misafiri olarak Gaziantep Şahinbey'de incelemelerde bulunan Redaktör Haber imtiyaz sahibi İbrahim Gökdemir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Türkiye'nin en büyük ikinci cami ünvanını alan Şahinbey Millet Cami hakkında önemli detaylara yer verdi. "Neden bu kadar büyük yapıldı?" diye eleştirenlere cevap niteliği taşıyan yazı da ilginç anekdotlar ve izlenimlere yer verildi. 

işte, İbrahim Gökdemir'in Şahinbey ve Mehmet Tahmazoğlu başlıklı yazısının ikinci bölümü...

Şahinbey ve Mehmet Tahmazoğlu -2-

 Gaziantep’in Şahinbey ilçesinde Şehre Küstü konaklarından ayrılıp hemen karşısında bulunan ve yine Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun tarihi ve kültürel değerlere ne derece önem verdiğini gösterir Milli mücadele müzesine doğru ilerliyoruz.

Ancak 300 metrelik yolu yürümemiz yarım saati buluyor.

Sebebi Başkan Tahmazoğlu…

BÖYLESİNİ NE GÖRDÜM NE DE DUYDUM

Başkan Tahmazoğlu ile fotoğraf çekinmek için 7’den 70’e herkes adeta etrafını çevreliyor. O 300 metrelik yolda yanına gelip hal hatır edenleri bir kenara bırakıyorum sadece fotoğraf çektirmek isteyenlerin sayısı 100 aştı diye biliyorum.

Bir ilçe belediye başkanı için böyle bir ilgi ve sevgi ne gördüm, nede duydum.

Abartıyorsun diyenlere bizzat Şahinbey’e gidip Başkan Tahmazoğlu ile fazla değil 5 dk sokaklarda yürümesini öneririm.

Nihayet varabildik Milli Mücadele müzesine…

MİLLİ MÜCADELE OLURDA 15 TEMMUZ OLMAZ MI?

Anteplilerin İngiliz ve Fransız işgaline karşı kahramanca yürüttüğü ve “Gazi” unvanını kazandığı savunmanın önemini ve detayını günümüz ve gelecek nesillere daha iyi aktarmak amacıyla, on iki odalı tarihi yapı ve altındaki mağarada çağdaş müzecilik anlayışıyla kurulmuş. Mimarı Başkan Mehmet Tahmazoğlu. Burada 15 Temmuz şehitlerine de yer verilmiş. O hain gecenin kahramanlarından Ömer Halisdemir Milli mücadele müzesinde unutulmamış.

CAMİDEN DAHA FAZLASI

Şahinbey şehir gezimizde merakla beklediğimiz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Türkiye’nin en büyük ikinci camisi Millet camiindeyiz.

Hayırsever bir vatandaş tarafından kaba inşaatına başlanmış ancak işin içinden çıkamayacağını anlayınca vatandaş bırakmak zorunda kalmış.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Gaziantep’te görkemli bir caminin yapılması gerektiği konusunda yerel yöneticilere talimat iletmiş.

Tamda bu noktada Hayırsever vatandaşın kendince başlattığı camii inşaatını Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu devir almış.

Yeniden projelendirilmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda istediği Gaziantepe yakışır bir cami yapılması için kollar sıvanmış.

Şahinbey belediyesinin imkanlarıyla ortaya Türkiye’nin ikinci büyük cami olan Şahinbey Millet camii çıkmış.

Şahinbey Millet cami sadece bir ibadethane değil, külliye içerisinde ki sosyal donatılarla bir yaşam merkezi haline getirilmiş.

Cami, Osmanlı ve selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyor. 34 m kubbe çapı 67 metre kubbe yüksekliği bulunuyor. Ahize kullanılmamış her bir noktasını her bir yerinden görebiliyorsunuz. Bütün motifler, desenler kendi kültürümüzden. Kubbede bin 120 parça akustik panel kullanılmış. Her birinde toplanda 1 milyon 200 adet delik var. Altında akustik keçe var. Fil ayaklarıyla aydınlatma var. Ses yalıtımı ve üç boyutlu bir derinlik sağlıyor.

Cami her bir noktası eşit şekilde aydınlanıyor. 17 bin kişilik kapasiteli, dışarda ki alanlarla birlikte 34 bin kişi aynı anda namaz kılabiliyor. Diğer bahçelerde kullanılırsa bu rakam 50 bini bulabiliyor.

Dedik ya burası cami ötesi.

Bay bayan her biri  500 m2 iki ayrı kütüphane var. Mevlütlü düğün yapılabilecek düğün salonu var. Çocuk oyun alanları, yemek alanları var. Kurslar, kitap satış alanlarının oluşabileceği yerler mevcut. İç avlusu 3 bin 200 m2.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışını yapmak üzere camii avlusuna girerken “cami haşmetini gösteriyor, belli ki içeriye girdiğimizde farklı bir ortam bizi bekliyor” demiş.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN İÇERİYE GİRDİĞİNDE SORDUĞU İLK SORU

İçeriye girdiğinde de göz alıcılığı ile kafasını kubbeye kaldırmış ve direk Başkan Mehmet Tahmazoğlu’na sormuş “Kubbe yüksekliği nedir?

Başkan Tahmazoğlu hemen cevap vermiş “Çamlıca caminin yüksekliği 72 metre, bizim bu yaptığımız 64 metre sayın Cumhurbaşkanım” diye cevap vermiş.

O esnada Cumhurbaşkanı gülümsemiş.

Sebebi ise çok açık.

Biliniyor ki Çamlıca camii Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir eseri. Türkiye’nin en yüksek kubbeli ve en büyük camisi özelliğini taşıyor.

Belli ki Çamlıca’dan sonra Türkiye’nin ikinci en büyük camisinin Şahinbey’de yapılması kendisini de mutlu etti.

Başkan Tahmazoğlu bu eseri Gaziantep’e kazandırırken çeşitli eleştirilerde gelmemiş değil. “Neden bu kadar büyük cami yapılır ki?” şeklinde

Şahinbey Millet caminin açılışı yapıldıktan 3 gün sonra Miraçkandilini idrak ettik. TRT kandil özel programını Şahinbey Millet caminden yaptı. O gece 40 bin kişi camiye gelmiş ve binlerce kişide yer bulamadığından dolayı geri dönmek zorunda kalmış.

VATANDAŞIN BAŞKAN TAHMAZOĞLU’NA “KÜÇÜK” SERZENİŞİ

Biz Başkan Tahmazoğlu ile Şahinbey sokaklarında ilerlerken vatandaşın birisi “Başkanım neden bu kadar küçük bir cami yaptınız dün yer bulamadık” diye seslendiğine bizzat şahit oldum.

Ayrıca biz Şahinbey’de incelemelerde bulunurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da Şanlıurfa'da Şahinbey Millet camiini anlatıyordu. Hayranlığını gizleyememişti belli ki.

Cumhurbaşkanın o sözlerini Şahinbey Basın Müdürlüğü ekibi anında sosyal medya hesaplarından paylaştı.

TUVALET GÖREVLİSİ İLE DİYALOĞUM

Şahinbey sokaklarında ikinci gün alışverişe çıktığımızda lavoba ihtiyacımızı karşılamak üzere girdiğimiz bir cami tuvaletinden çıkışta tuvalet görevlisinin elinde telefondan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şahinbey Millet camii için söylediği övgü dolu sözleri dinlediğini duydum. Tam ücretimi ödemek üzere parayı uzattığımda tuvalet görevlisi telefonu bana çevirdi “Abi sen gördün mü Cumhurbaşkanının bahsettiği bu camiyi” dedi.

Kafa salladım “Evet” dedim.

Böyle bir eser yok abi, gurur duyuyoruz şehrimizle” diyerek duygularını anlattı.

Bu anlattıklarım “Ne gerek vardı bu kadar büyük camiye” diyenlere…

Aşık Veysel’in “Ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın” şiiri gibi,

Başkan Tahmazoğlu’nun Şahinbey Millet camii eseri, diğer eserleri gibi yüzyıllarca hatırlanacak ve konuşulacak görünüyor.

Kalın sağlıcakla…

PAZARTESİ: Millet Kütüphanesi, Şahinbey Kültür ve Kongre Merkezi, Yamaçtepe Bilim par 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER