© Redaktör Haber 2022

Orhan Ünsal: Yıkımlar kader değildir...

Ünsal Grup Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal “Depremler, bir felaket… Ancak, yaşamış olduğumuz yıkımlar bir kader değildir. Cenab-ı Allah, yapmış olduğumuz işleri, doğru, düzgün yapmamızı ve her işi ehline verilmesini emrediyor. Bugün yaşamış olduğumuz deprem, şüphesiz gerek idarecilerimizin, gerek insanlarımızın eksiklikleri ve hataları nedeniyle büyük bir yıkıma ve felakete dönüşmüştür" dedi.

Ünsal Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal, 6 Şubat 2023’de üst üste iki defa meydana gelen ve binlerce binanın yıkılmasına, onbinlerce insanın ölümüne ve yüzbinlerce vatandaşın yaralanmasına neden olan depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ünsal “Ülkemiz için geçmiş olsun dileklerimle başlamak istiyorum. Yaşanan bu deprem, 100 yılın felaketi. Biz de öyle bakıyoruz. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemize geçmiş olsun” dedi.

YIKIMLAR KADER DEĞİLDİR

Ünsal Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal, “Depremde binaların yıkılması ve büyük hasar görmesini neye bağlıyorsunuz” sorumuza şu cevabı verdi:

“Depremler, bir felaket… Ancak, yaşamış olduğumuz yıkımlar bir kader değildir. Cenab-ı Allah, yapmış olduğumuz işleri, doğru, düzgün yapmamızı ve her işi ehline verilmesini emrediyor. Bugün yaşamış olduğumuz deprem, şüphesiz gerek idarecilerimizin, gerek insanlarımızın eksiklikleri ve hataları nedeniyle büyük bir yıkıma ve felakete dönüşmüştür.

Bu yıkımlar önceden tedbir alınarak önlenebilir miydi diye vatandaşlarımız soruyor. Elbette önlenebilirdi. Ancak mesele birkaç yıllık mesele değildir. Öncelikle şehirler kurulurken şehir planlamaları yapılırken, fay hattı üzerine gelen şehirlerin kat yükseklikleri, zemin analizleri yapılarak belirlenmesi gerekir.”

BİNALARIN YAPIMINDA DENETİM EKSİKLİĞİ

“Binalar neden bu kadar dayanıksız, yapılırken denetlenmiyor mu” şeklindeki sorumuz üzerine Ünsal şunları söyledi:

“Ülkemizde maalesef 1999 Adapazarı depremine kadar deprem yönetmeliği uygulanmıyordu. Bu da demek oluyor ki, bu yıla kadar yapılan yapıların büyük bölümü 6 ve üzerindeki depremlere dayanıksızdır. Bu yapıların biran önce kentsel dönüşümle dönüştürülmesi gerekmektedir.

2000 yılından sonra yapılan yapılar, nisbeten 1999 öncesi yapılan yapılara göre daha dayanıklı, daha denetimli yapılan yapılardır. Bu yapılar, çıkarılan deprem yönetmeliklerine göre hazır beton kullanılarak yapılmış, ancak, özel denetim firmalarına denetim yetkisi verilmiş olması, müteahhit ve denetim firmaları arasındaki ilişkiler nedeniyle sağlıklı denetimlerin yapılamadığı kanaatindeyim.

2023 yılı itibari ile denetim yönetmeliğinde değişikliğe giderek, denetim firmalarının, havuzdan atama yöntemiyle atamalara başlanmıştır. Bu sistem, daha önceki denetim sistemine göre daha sağlıklı yürüyeceği kanaatindeyim.”

DEPREMİN İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİLERİ

Ünsal, “6 Şubat’ta gerçekleşen ülkenin güneydoğusunu etkileyen ve 10 büyükşehirde büyük yıkıma sebep olan deprem, ülkemiz için çok büyük acılara ve sosyo-psikolojik etkilere neden olmuştur. Hiç şüphesiz devletimizin ve milletimizin kalbi deprem bölgesi ve depremden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarına merhem olmak için atmaktadır. Ancak depremin çok geniş bir alanda, çok büyük bir yıkıma sebep olması nedeniyle, yapılan yardımlar, çok iyi organize olamamış ve zamanında yapılması gereken müdahaleler yapılamamıştır. Bu durum, toplum üzerinde büyük bir karamsarlığa neden olmuştur.”

ÜNSAL GROUP, DEPREMZEDELERE NE GİBİ DESTEKLERDE BULUNDU

“Bütün insanlık depremzedeler için seferber oldu. Tüm ülkeler, destek olurken, Türkiye tek vücut, tek yürek oldu. Ünsal Group olarak siz ne gibi yardımlarda bulunuyorsunuz” sorumuz üzerine Ünsal Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Ünsal, şu bilgileri verdi:

“Biz Ünsal Group olarak, her vatandaşımız gibi, depremde zarar gören bölgeye ne yapabiliriz, elimizdeki hangi imkanları seferber ederiz düşüncesiyle, bütün imkanlarımızı depremzedeler için kullanmaya, onların yaralarını bir nebze olsun hafifletmeye çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz.

Depremin ikinci günü şantiyemizdeki tüm ekiplerimizi kepçe, jeneratör, hilti, demir kesme makinaları gibi ekipmanlarımızı bölgeye sevkettik. Ekiplerimiz, AFAD ile birlikte çalışmalara katılarak zor şartlar altında mücadele verdiler. Ekipmanlarımızın tamamına yakınını bundan sonra da kullanılmak üzere AFAD’a teslim ettik. Bunun dışında bölgeye ayni yardımlar da gönderdik. Şimdi ise deprem bölgesinden göç eden depremzedelerimize, gerek barınma, gerek eşya ve gıda ihtiyaçları konusunda destek olmaya devam ediyoruz.

GÜN, SİYASET DEĞİL, BİRLİK ZAMANIDIR

Ünsal, depremzedeler üzerinden siyaset yapma gayreti içerisinde olanlar ile ilgili ise,

“Bu günler, birlik günleridir. Bu günler, dayanışma günleridir. Bu günlerde siyaset yapmak doğru değildir. Dünyanın her tarafından ülkemize yardımlar yağarken, destek olurken, milletimizin seferber oluşuna şahit olurken, siyaset yapmak hiç doğru olmadığı gibi, ahlaki de değildir. Şimdi milletimiz, siyasetçilerimizi de birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde görmek istiyor. N’olur, bunu gani gönüllü yüce milletimize çok görmeyiniz.

Siyasetinizi milletimizin yaraları sarıldıktan, acıları azaldıktan sonra siyaset arenasında daha sonra yaparsınız. Şimdi siyasetin ne sırası, ne de zamanı…

Tekrar depremde ölenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER