© Redaktör Haber 2022

Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu Akşener’in çağrısına karşılık verir mi?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 6’lı Masada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkarak masadan ayrıldığını duyurmasının ve Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu göreve çağırmasının ardından gözler bu iki isme çevrildi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 6’lı Masada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı çıkarak masadan ayrıldığını duyurmasının ve Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu göreve çağırmasının ardından gözler bu iki isme çevrildi.

MANSUR YAVAŞ İYİ PARTİDEN BELEDİYE BAŞKANLIĞINI REDDETMİŞTİ AMA…

6’lı masanın Cumhurbaşkanı adayı olması için en çok konuşulan isimlerden bir tanesi 4 yıldır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Mansur Yavaş oldu. 6’lı masa kulislerinde masanın cumhurbaşkanı adayı olması için İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından sürekli Mansur Yavaş veya Ekrem İmamoğlu isminin zikredildiği biliniyordu. Her iki isimde kendilerine verilecek bir görevden kaçınmayacaklarını ve aday olacaklarını açıklamışlar veya ima etmişlerdi. Mansur Yavaş 2019 yerel seçimlerinde CHP ve İYİ Parti koalisyonunda İYİ partinin adayı olarak çıkması istenmesine rağmen CHP’nin adayı olarak seçimlere gireceğini duyurmuş ve İYİ Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığını reddetmişti. O zamanlar İYİ partinin gücü bu derece değildi. Yeni kurulmuş ve Genel seçimlerde istenileni elde edememiş bir partiden aday olmak Mansur Yavaş’ın işine gelmedi. Öyle olsaydı CHP seçmeninin yüzde 20’yi aşkın kemik oyunu alamama ihtimali vardı. Bütün bu hesapları yapan Mansur Yavaş İYİ Parti’nin desteğini alarak CHP’nin adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Seçildikten sonra ise Ankara Büyükşehir Belediyesinde CHP ile Mansur Yavaş arasında gerilim hiç bitmedi. CHP’nin tabanı Mansur Yavaş’ı, Mansur Yavaş ise CHP’yi kabullenmedi. Bu yüzden Yavaş Ankara Büyükşehir Belediyesinde bürokrat seçimi yaparken sürekli İYİ Partili isimler üzerinde durdu. Büyükşehir Belediyesinin tamamına yakınını İYİ Partili bir ekiple yönetmeye başladı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun tavsiyesi üzerine ABB’de sadece bir kaçtane CHP kökenli bürokrat barındırdı.

Son zamanlarda Ankara Büyükşehir Belediyesine İYİ Partinin, Mansur Yavaş’a da Genel Başkan Meral Akşener’in iyiden iyiye hakim olduğu konuşulur hale geldi. Yani Ankara Büyükşehir Belediyesinden CHP ve lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok bir izi kalmadı.

Şimdi gelelim asıl sorumuza Mansur Yavaş Meral Akşener’in çağrısına cevap verir mi? Bu çağrıda Meral Akşener Mansur Yavaş’a “ İYİ Partinin Cumhurbaşkanı adayı sensin” mi diyecek? Dediği takdirde Mansur Yavaş ne cevap veecek?

Mansur Yavaş’ın bu çağrıya olumlu bakacağını düşünmüyorum. Çünkü arkasında bir kemikleşmiş CHP oyu olmayacak. Yani maça yüzde 20’nin üzerinde hazır bir oyla 1-0 başlamayacak. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na rest çekmiş bir siyasi partinin adayına CHP tabanından kesinlikle oy gelmeyecek. Mansur Yavaş bunun hesabını yaptığı için bu çağrıyı geri çevirecek ve Ankara Büyükşehir Belediyesinde kalacak.

EKREM İMAMOĞLU MERAL AKŞENER’E EVET DİYEBİLİR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Mansur Yavaş gibi değil, CHP kökenli bir isim. Aslında Meral Akşener’in çağrısına cevap verecek muhtemel isim olacak ta diyebiliriz. CHP’li olması Sağ bir partinin adayı olarak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine girmesi artı puan kazandırır. CHP tabanının oylarını aldığı gibi sağ seçmenden de oy alabilir. Ancak bir sorun var. O sorunu aşabilecek mi? Lideri ve Ekrem İmamoğlu’nu popüler yapan Kemal Kılıçdaroğlu’na rakip olur mu?. Solun oyunu ikiye bölmek ister mi? Tabi ki istemez ama efsanede olmak ister. Bana göre Meral Akşener’in çağrısına cevap verebilecek en yakın kişi Ekrem İmamoğlu’dur. İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlından istifa ederek Meral Akşener ve beraberinde destekleyecek birkaç partinin ortak adayı olabilir.

MERAL AKŞENER’İN GEÇMİŞTE KILIÇDAROĞLU İÇİN SÖYLEDİĞİ SÖZ: ÖLÜNCEYE KADAR ŞÜKRAN DUYACAĞIM

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 6’lı masada karar verilen Cumhurbaşkanlığı adaylığını sindiremeyerek masayı dağıtan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in geçmişte Kılıçdaroğlu için söyledi şu sözleri sosyal medyada dolaşmaya başladı:

Aklıma sayın Kılıçdaroğlu ile görüşmek geldi. 5 Milletvekilimiz vardı, Kendisine gittim 15 milletvekili talep ettim. Yani bu neydi, Türkiye’de demokrasiye dair bir çok şeyi değiştirecek bir adımın atılmasına yönelik bir talepti. Kendisine ölünceye kadar şükran duyacağım. Yeğenlerim burda, kuzenlerim burada Ben sülaleme çocuklarıyla birlikte Sayın Kılıçdaroğlu’na vasiyet ettim. Başlarına bir şey gelirse bendedir.

SÜLEYMAN SOYLU MERAL AKŞENER’İ ÖYLE BİR TANIMLAMIŞTI Kİ…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 6’lı masanın kurulmasından sonra Meral Akşener’in masayı dağıtacağını halka açık bir toplantıda kürsüde “ben onunla doğruyolda siyaset yaptım ona hiç güvenmezdik” sözleriyle aylar önce duyurmuştu. Soylu sözlerinin tamamında şunları söylemişti…

“Ben onunla doğruyol da siyaset yaptım. Biz ona hiç güvenmezdik. Doğru Yolda Tansu Çilleri sattı. AK Partinin kurluuşunda AK Partiye geldi ve bir günde Tayyip Erdoğan’ı sattı. Sonra MHP’ye gitti Devlet Bahçeli’ye bir günde MHP’yi sattı. Şimdi de 6’lı Masayı dönderiyor, hangi gün satacağım diye bekliyor. Hiç güvenilmez.

AKŞENER’İN SÖZLERİ

Meral Akşener 6’lı masadan ayrıldıklarını ve Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’nu çağrısını şu şekilde yaptı…

Millet İttifakı’nın toplantısının ardından cumhurbaşkanı adayı konusunda partisiyle istişare etmek üzere partisinin Genel İdare Kurulu ile bir araya gelen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına 'ret oyu' verdiklerini açıkladı.

Akşener, anketlerde ismi öne çıkan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu önerdiklerini ancak Millet İttifakı'nda bu önerinin kabul edilmediğini söyledi, iki belediye başkanına çağrıda bulundu. 

Akşener şöyle konuştu:

"Geldiğimiz noktada İYİ Parti bir kıskaca alınmış, bir dayatmaya mecbur bırakılmış, ölümle sıtma arasında bir tercihe zorlanmıştır. Buna boyun eğmeyecektir. Devşirme siyasetin hınk deyicisi olamayacaktır.

2023 yılında milletimiz cumhuriyetimizin yıpratılan değerleri için, demokrasimiz için, bir büyük mücadele verirken ceketimi assam aday ederim diyenlerin karşısında da dimdik durmaya devam edeceğiz. Bizim seçimimiz dün de belliydi, bugün de belli. Karşımıza kim dikilirse dikilsin bizim itirazımız, mücadelemiz dün de aynıydı, bugün de aynı. Biz milletimize bir sör verdik. Milletin sesini duyuran olacağımıza söz verdik. O iradeden korkan değil güç alan olacağımıza söz verdik.

Biz bu günlere kirli pazarlıkları reddederek geldik. Bu doğrultuda siyasetimizin merkezine milletimizi alıp memleketimizi il il, ilçe ilçe gezdik. Nasıl ki dinlediğimiz dertleri, şikayetleri not edip milletimizin sesini duyurduysak iktidara, bizden, muhalefetten olan beklentileri de karşılamak, duyurmak için çalıştık. Biz, İYİ Parti olarak demokrasi inancımız gereği ortak akıl ışığında sorun ve çözümleri konuşabilmeyi aklın gereği gördük."

"ALTILI MASA NOTER MASASINA DÖNÜŞMÜŞTÜR"

"Tüm farklılıklarımıza rağmen, Türkiye için ortak dertlere yönelik güçlendirilmiş parlamenter sistem, anayasa değişikliği teklifi gibi birçok konuda mutabakat sağladık. Dün ortak adayın kim olacağını tartıştık. 5 siyasi parti tek ismi dile getirerek Kılıçdaroğlu'nun adaylığı görüşünü beyan etti. Biz 3 yılı aşkın sokaklarda sıklıkla duyduğumuz, tüm anketlerde de uzun süredir Sayın Erdoğan'a karşı açık ara kazanan iki isim konusunda görüşümüzü beyan ettik. Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu'ydu. Anladık ki küçük hesaplar 85 milyonun kazandığı kutlu bir zafere tercih etmiştir. Şahsi hırslar Türkiye'ye tercih edildi.

Üzülerek söylüyorum ki altılı masa, millet iradesinin kararlarını yansıtma vasfını kaybetmiştir. Bu masa ortak akıl platformu olmaktan çıkmış. Alternatiflerin kara listeye alındığı bir noter masasına dönüşmüştür."

İMAMOĞLU VE YAVAŞ'A ÇAĞRI

"Ne bir kumar masasında ne de bir noter masasında olmayacağız. 85 milyonun geleceğini tehlikeye atmayacağız. Cumhuriyetimizin yeni asrını göz göre hiç etmeyeceğiz. Milletimizin kazanma ümidini yok etmeyeceğiz.

Sayın Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'na çağrıda bulunmak istiyorum. Değerli başkanlarım, siz milletin iradesi ile seçildiniz. Tüm engellere rağmen çok çalıştınız. Milletimizi enkazından altında bile yalnız bırakmadınız. Milletimiz sizi göreve çağırıyor. Bu vazife reddedilemez, görmezden gelinemez bir vazifedir. Bu çağrının sahibi millettir. Bu karar milletindir. Bu saatten sonra bizlere düşen bir seçim yapmaktır. Ya şanlı mücadelede milyonlarla yürüyeceğiz ya da trajik hikayede figüranlık yapacağız. Ya tarih yazacağız ya tarih olacağız."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER