
Kuklalar Perdede Konuştu, Anadolu’nun Hikâyeleri Sahneye Taşındı
KÜLTÜR SANATMHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, 4. Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali’nin galasında yaptığı konuşmada, geleneksel sanatların kültürel hafıza ve nesiller arası bağ açısından taşıdığı öneme dikkat çekti: “Kuklalar eğlendirirken düşündürür.”
4. Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali, geleneksel sanatlara verdiği önemle kültürel sürekliliğe dikkat çekmeye devam ediyor. Festivalin açılış programında konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Hacivat ve Karagöz gölge oyununun sadece bir eğlence aracı değil, halkın sesi olduğunu vurguladı.
Karakaya, “Hacivat Karagöz gölge oyunu halkın sesi. Mizahın ve tenkidin zarafetle harmanlanmış şekli. Bu perdede oynatılan her karakter Anadolu’nun nabzını ve hayatın içinden doğan sahici hikâyeleri temsil etmektedir,” diyerek, geleneksel tiyatronun toplumla kurduğu güçlü bağın altını çizdi.
Kuklaların sadece güldürmekle kalmayıp, düşündürdüğünü ve sorgulattığını belirten Karakaya, şu ifadeleri kullandı:
“Kuklalar eğlendirirken düşündürür, güldürürken sorgulatır. Nesiller arasında köprü kurar, kültürel sürekliliği sağlar, ortak hafızayı canlı tutar. Kültürümüzü muhafaza ederek gelecek nesillere aktarabilmek, kelimenin tam anlamıyla sürdürülebilirliği sağlamak da bu faaliyetlerden geçiyor.”
Festival; Ankara’nın ardından İstanbul, Azerbaycan, Özbekistan ve Kıbrıs’ta da sanatseverlerle buluşarak, Türk gölge oyununu uluslararası arenaya taşımayı hedefliyor.
İlginizi Çekebilir