© Redaktör Haber 2022

İstanbul Bağcılar'da, beş yıldızlı belediyecilik

Redaktör Haber Dergisinin Nisan ayı sayısının sayfalarına Türk belediyeciliğinin duayen isimlerinden Feyzullah Kıyıklık ile 1992 yılında başlayan hizmet serüveniyle ‘varoş’tan ‘varoluşa’ büyük bir başarı öyküsü yazan İstanbul'un nüfus bakımından üçüncü büyük ilçesi Bağcılar’ın belediye başkanı Lokman Çağırıcı'yı konuk ettik...

“Bağcılar’ın belediyecilik anlayışının temelinde; “gelecek seçim için değil gelecek nesil için belediyecilik” ilkesi yatar ve çocuğunun güldüğü, kadınının kendini güvende hissettiği, gençlerinin umutlu, yaşlısının huzurlu ve engellisinin mutlu olduğu bir Bağcılar’ı oluşturmanın gayreti içerisindeyiz. 29 yılda ortaya koyduğumuz proje ve inşa ettiğimiz eserlerle bunu başardığımıza inanıyorum.”

“Önceliği hemşehrilerimize verdiğimiz için yeni hizmet binamızı sonraya bıraktık. Yeni Hizmet Binamızı Ocak ayında halkımızın hizmetine sunduk. 23 bin metrekare arazi üzerine kurulu binamız, Selçuklu ve modern mimari tarzını taşıyor. 38 bin metrekarelik kapalı kullanım alanı, 19 bin metrekarelik yeşil alanda yürüyüş yolları, oturma grupları, park ve havuzlarıyla sadece bir belediye binası değil, bir yaşam merkezi….”  

Redaktör Haber Dergisinin bu ayki sayısında Türk belediyeciliğinin duayen isimlerinden Feyzullah Kıyıklık ile 1992 yılında başlayan hizmet serüveniyle ‘varoş’tan ‘varoluşa’ büyük bir başarı öyküsü yazan Bağcılar’ın belediye başkanı Lokman Çağırıcı.

Özellikle sosyal belediyecilik projeleriyle her dönem öne çıkan Bağcılar Belediye Başkanı Çağırıcı ile hem Bağcılar’ın hem de belediyeciliğin dünü ve bu gününü konuştuk hedef projelerini sorduk.

Pandemi  süreci ve onun yansıması olan ekonomik zorluklar alışılagelmiş hizmetlerinizi etkiledi mi, ek olarak aldığınız yeni aksiyon ve uygulamalar neler oldu?

Her türlü kriz anında hizmetlerimizi aksatmamaya yönelik plan ve projelere sahip bir Belediyeyiz. Hazırlıklarımızı yapıyoruz, tedbirlerimizi vaktinde alıyoruz. Geçtiğimiz Mart ayından bu yana ülkemizde etkili olan pandemi sürecinde de hizmetlerimizi aksatmadan sürdürmekteyiz. Yavrularımızın eğitiminin aksamaması için 7 adet EBA noktasını hizmete sunduk, ihtiyaç sahibi öğrencilerimize tablet dağıtıyoruz. EBYS ile dijital dönüşümünü tamamlayan ilk belediyelerden birisi olarak yapay zekaya dayalı Akıllı Hizmet Başvuru Sistemiyle hemşehrilerimizin işlemlerini çok daha kısa sürede çözüyoruz. Vatandaşlarımız belediyeye gelmeden 120 farklı hizmeti, online olarak bulunduğu yerden alabiliyor. Yine, hemşehrilerimize güvenli ücretsiz internet imkanı sunuyoruz”

Covid 19 ile mücadele konusunda neler yaptınız?

Bildiğiniz gibi 2020 yılı Mart ayından bu yana Kovid 19 salgını ile mücadele veriyoruz. Başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere kurum ve kuruluşlarımız adeta cansiperane hizmet vermeye devam ediyor. Bu vesileyle sağlıkçılarımız olmak üzere hayatını kaybedenlere rahmet, hastalara acil şifalar diliyorum.  Bağcılar Belediyesi olarak bizler de hemşehrilerimizin sağlığını korumak için 7/24 esasıyla hizmet vermeye devam ediyoruz. Özel kıyafetli korona timi ilçemizi mikroplardan arındırmaya devam ediyor. Sokakları 8 tanker ve 1 su jeti ile yıkıyoruz, Tüm kamu kurum ve kuruluş binalarını dezenfekte ediyoruz.  2 bin 758 sokağımızı ayda en az 2 defa dezenfektanlı su ile yıkıyoruz. 3 bin 500 çöp konteyneri belirli periyotlarla toplanıp temizleniyor. Semt pazarlarında sıkı tedbirler alıyor, düzenli denetliyoruz. Ekiplerimiz, fırsatçılık yapan esnaf hakkında tutanak tutuyor. Vefa İletişim Merkezi uygulamasına destek veriyoruz. İhtiyaç sahiplerinin talep ettikleri gıda ve temizlik ürünlerini kapılarına kadar götürüyoruz.

Sokak hayvanlarını unutmadık ve beslenme -barınma ihtiyacını gideriyoruz. Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi’nde son 2 yılda 17 bin sokak hayvanının aşılanması, tedavisi ve bakımı yapıldı.

 

Seçimlerden bir yıl sonra virüs ile karşılaştık ve tüm ülkeler beklenmedik bir felaket ile karşı karşıya kalındı. Belediyeler de hizmet üretmekte çok sıkıntı yaşadılar. Üzerinden bir yıl daha geçti, hayatın devam etmesi, insanların bu virüs ile yasamaları gerektiği noktasında, çeşitli meslekler ve meslek alanları gelişti ve bu krizi fırsata çevirme ile ilgi ilginç fikirler ortaya kondu. Belediyenizin bu anlamda bir çalışması oldu mu?

Her zaman her türlü kriz anında hizmetlerimizi aksatmamaya yönelik plan ve projelere sahip bir belediyeyiz. Bu zorlu süreci de en iyi şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Klasik belediyecilik hizmetlerimiz aksamadı. Yaşlı, hasta ve engellilerimize evde bakım hizmetine devam ettik ve ediyoruz.

Her yerde olduğu gibi insan sirkülasyonu olan tesislerimiz Bakanlık genelgesiyle kapandı yada sınırlı sayıda ve önlemler çerçevesinde hizmet verdik ve bir kısmı halâ böyle devam ediyor. Hizmete sunduğumuz tüm tesislerimiz hemşehrilerimizin maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun şekilde yaşamalarına da imkan sunmaktadır. İnşallah en kısa sürede bu salgını tüm ülke ve dünya olarak atlatıp normal hayata döneriz.

 

BELEDİYEYE GELMEDEN 120 FARKLI HİZMET SUNUYORUZ

Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi ile dijital dönüşümünü tamamlayan ilk belediyelerden biriyiz. Yapay zekaya dayalı Akıllı Hizmet Başvuru Sistemiyle hemşehrilerimizin işlemleri çok daha kısa sürede çözülüyor. Vatandaşlarımız belediyeye gelmeden 120 farklı hizmeti, online olarak bulundu yerden alabiliyor. Bu hizmetimiz bulaş riskinin azalmasında da önemli bir ayrıcalık oldu.

 

Yurt dışındaki kardeş belediyelerle yaptığınız çalışmalarla ilgili bilgi verir misiniz?

Şu an yurt dışında 21 kardeş belediyemiz bulunuyor. Kosova’dan İpek, Bosna Hersek’ten Çeliç ve Buzim, Bulgaristan’dan Targovishte, Arnavutluk’tan Çorovoda ve Berat belediyeleri kardeş belediyelerimiz arasında yer alıyor. Tarihi ve kültürel bağları güçlendirmeye yönelik önemli çalışmalara imza atmaktayız. Örneğin; “Bağcılar’dan Berat’a” adlı kitabımızı 2013’te yayım hayatına kazandırdık. Serimizin 2. eseri olarak 2014’te “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Bosna Hersek” adlı kitabımızı yayımladık. Bunlara ilaveten serimizin 3. eseri olarak “Bağcılar’dan İpek’e Kültür Köprüleri“ adlı eseri yayımladık. Tüm bunların yanı sıra Almanya’nın Hamm ve Kazakistan’ın Almatı şehirlerinde kurduğumuz iftar sofralarında soydaşlarımız ve gurbetçilerimizle aynı sofrayı paylaştık. Pandemi sonrası kardeş belediyelerimizle bilgi ve tecrübe paylaşımlarımız artarak devam edecek.

 

Yeni projelerinizle ilgili bilgi verir misiniz? Yine, bu projeleriniz arasında kadınlara ve gençlere yönelik genel olarak hangi çalışmalara imza atacaksınız?

29 yıllık bir çınar haline gelen Belediye olarak; çocuğunun güldüğü, kadınının kendini güvende hissettiği, gençlerinin umutlu, yaşlısının huzurlu ve engellisinin mutlu olduğu bir Bağcılar’ı oluşturmanın gayreti içerisindeyiz.  Örnek alınan marka projeleri kazandırmaya devam ediyoruz. İnşallah, Bağcılar Meydanımıza 5 katlı Şehir Kütüphanesi’ni inşa edeceğiz. Çocuk, genç ve yetişkin olmak üzere tüm hemşehrilerimize hizmet verecek. Aynı zamanda engelli erişiminin kesintisiz sağlandığı mekanlar olacak.  İstanbul’da üye sayısı bakımından 3. sırada yer alan kütüphanenin yer aldığı Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Kültür Merkezi’mizi de yenileyeceğiz.
 

YAŞLI BAKIM MERKEZİ İLE e-SPOR’U KAZANDIRACAĞIZ
Tecrübeli büyüklerimize her zaman değer veriyoruz. Onlar ilçemizin hafızalarıdır. Sancaktape Mahallesi’nde onların ikinci baharlarını yaşayacağı ve sosyal hayatın içinde yer alacağı beş yıldızlı bir Yaşlı Bakım Merkezi inşa edeceğiz. 
E-spor konusu dünyada olduğu gibi ülkemizde de önem kazanmış bulunuyor. Milyonlarca kişinin çevrim içi platformlardan, binlerce kişinin de spor salonlarından canlı takip ettiği e-spor özellikle “y” ve “z” kuşağının ilgi alanına giriyor. Çocuklar ve gençler arasında hızla yayılan sektör haline gelen e-spor’u ilçemize taşımak amacıyla “e-spor merkezini inşa edeceğiz.
Tüm bunlara ilaveten Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezimiz ilçemizin hanımefendilerine değişik branşlarda kurs hizmeti sunmaya devam etmektedir. Her geçen yıl merkezimizdeki hizmetlerimizi zenginleştiriyoruz, çeşitlendiriyoruz.

 

- İmece belediyeler ile entegrasyonunuz hangi boyutta?

Birçok belediyelerimizle aramızda iş birliği konusuna da önem vermekteyiz. Bağcılar Belediye Başkanlığı görevimizin yanı sıra aynı zamanda Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekilliği, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkan Yardımcısı, Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS'ın 2. Başkan Yardımcısı, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Konseyi Üyesi, Dünya Yerel Yönetim ve Demokrasi Akademisi (WALD) Mütevelli Heyeti Üyesi, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA)  Üyeliği görevlerini de üstlenmiş bulunuyorum.

Yine, çevre, sağlık, altyapı, eğitim, kültür, sanat, spor olmak üzere hemen birçok alanda görüş teatisinde bulunuyoruz. Şu an yurt içinde 44 kardeş belediyemiz bulunuyor. İnsanlarımız arasındaki birlik ve dayanışmayı geliştirmeye dönük çalışmalarda bulunmaktayız.  

 

Bağcılar İstanbul’un önemli ilçeleri arasında yer alıyor. Üçüncü dönemdir Belediye Başkanlığı yapıyorsunuz. Bugüne kadar en zorlandığınız projeniz hangisi oldu?

Rabbime şükürler olsun; fedakar ve kadirşinas hemşehrilerime hizmet etmek bizim için ibadet sayılır. Evet, 737 bin nüfusumuzla 56 ilden büyük bir ilçeyiz. İstanbul’un da 3. büyük ilçesiyiz. İstanbul’un bir özeti haline geldi. Hemşehrilerimin huzuru, mutluluğu, güveni, imkanlara kavuşması ve memnuniyeti bizler için sevinç kaynağı olmaktadır. Her türlü proje ve hizmeti sunarken yaşadığımız heyecan ve sevinç zorlukları alıp götürmektedir. Örneğin, 5 Ekim 2012’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde yurt çapında kentsel dönüşüm hamlesi başlatıldı. Bizler bu konuda da öncü belediye olarak 10 bölgeyi riskli alan ilan ettik. Önce hemşehrilerimiz tedirgindiler ve sosyologlar eşliğinde birlikte düzenlediğimiz toplantılarla insanlarımızı yerinde dönüşüm mottomuzdan hareketle, ‘Bağcılar’ın cefasını çekenler sefasını da çekecek” diyerek ikna ettik ve davullu zurnalı halaylar eşliğinde yıkımlar yaptık.

Bugün, hemşehrilerimizin desteğiyle emin adımlarla sürdürdüğümüz Kentsel Dönüşüm Projesi’yle ilçemiz depreme dayanıklı, modern ve güzel peyzajlı evlere kavuşuyor. Yine, ilçemize yeni okullar, camiler, park ve bahçeler kazandırıyoruz. Bizler hemşehrilerimiz için hizmet sundukça azmimiz daha da artıyor. Tüm bu güzellikler yorgunluğumuzu alıp gidiyor.

Bağcılar sosyal projeleri ile belediyecilikte model olarak gösteriliyor. Ana başlıklarla biraz bahsedebilirmisiniz.

Bugün artık Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı, Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi, 8 adet kapalı yüzme havuzu, Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim Merkezi, 17 Bilgi Evi, 8 adet Nostalji Bahçesi, Gençlik Merkezi olmak üzere nice marka tesislere sahibiz. Tüm bu hizmetlerimizin ve projelerimizin temelinde ecdat yadigarı istişare kültürü yatmaktadır. Halk Meclisi, Gençlik Meclisi, Kadın Meclisi, Çocuk Meclisi, şuralar, esnaf ve cami toplantıları, öğrenci buluşmaları, Kent Konseyi ilçemizi yönetenler olarak bizler bir araya gelerek birlikte yönetim anlayışı ile ilçemize kazandırdığımız eserlerdir.

- Yeni bir belediye hizmet binası yaptınız. Bu süreci ve özelliklerini anlatır mısınız?

“ÖNCELİĞİ HEMŞEHRİLERİMİZE VERDİK, HİZMET BİNAMIZI SONA BIRAKTIK”

Önceliği hemşehrilerimize verdiğimiz için yeni hizmet binamızı sonraya bıraktık. Haziran 2017’de temelini attığımız depreme dayanıklı donanımlı binamızın inşaatını tamamlayarak geçtiğimiz Ocak ayı sonunda hizmete açtık.  Selçuklu ve çağdaş mimarinin harmanlanmasıyla inşa ettiğimiz 23 bin metrekare arazi üzerine kurulu binamızın çevresinde 19 bin metrekarelik göz alıcı peyzaja sahip yeşil alan bulunuyor.  Eski binanın yıkılmasıyla belediyemizin etrafı bir Millet Bahçesine dönüşecek. İçerisinde 412 kişilik konferans salonu ve sergi alanı da yer alıyor. 38 bin metrekarelik kapalı kullanım alanı olan binamızda 2 bodrum kat, zemin kat ve +5 kattan oluşuyor.  Ayrıca; 14 asansör ve yürüyen merdivenleriyle erişebilirlik ön planda tutulmuştur.

Çağdaş görünümü ve teknik alt yapısı ile Meclis Salonumuz tüm ziyaretçilerimiz tarafından beğenilmektedir. Belediye Meclisimizde grupları olan siyasi parti grup odalarımız aylık Meclis Toplantılarımız öncesinde ve sonrasında arkadaşlarımızın rahat çalışmalarına imkan sağlamaktadır. İzleyicilerimiz için de oturma alanı yer alıyor.  Açık ve kapalı otoparkları, yeşil alanları ve kullanım alanlarının konforuyla sadece bir belediye binası değil, bir yaşam merkezi…. Hamdolsun, Yeni Hükümet Konağı’nın ardından Yeni Hizmet Binamıza kavuşmanın sevincini yaşadık. Her iki binamız ilçemize çok yakıştı ve değer kattı.

Yeni hizmet binamızdaki hizmet kalitesi vatandaşlarımızı memnun ettiği gibi mesai arkadaşlarımızın da motivasyonunu artırdı.   

Sonuç olarak, tüm mesai arkadaşlarımla gece gündüz çalışarak bu gök kubbede hoş bir seda bırakmak istiyoruz, gönülleri kazanmak istiyoruz, bunu başarıyorsak ne mutlu bizlere…

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER