© Redaktör Haber 2022

ASBÜ’de "İsrail'in Filistin'de İşlediği İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk İhlalleri" Paneli

ASBÜ Hukuk Fakültesi, ASBÜ Hukuk ve Demokrasi Öğrenci Topluluğu ve ASBÜ Uluslararası İlişkiler ve Diplomatik Araştırmalar Öğrenci Topluluğu organizasyonuyla “İsrail'in Filistin'de İşlediği İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk İhlalleri Paneli” düzenlendi.

ASBÜ Hukuk Fakültesi, ASBÜ Hukuk ve Demokrasi Öğrenci Topluluğu ve ASBÜ Uluslararası İlişkiler ve Diplomatik Araştırmalar Öğrenci Topluluğu organizasyonuyla “İsrail'in Filistin'de İşlediği İnsan Hakları ve İnsancıl Hukuk İhlalleri Paneli” düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını Kamu Başdenetcisi Av. Şeref Malkoç ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptı.

Şeref Malkoç konuşmasında “Gazze direnişi aynı zamanda Türkiye’nin birlik ve bütünlük direnişidir” dedi.

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Gazze'de yaşananlara Türkiye'nin hassasiyet gösterdiğini ve tavrının insanlıktan ve adaletten yana olduğunu vurguladı. Rektör Arıcan panelin açış konuşmasında Filistin ve Gazze halkının yanında olduğunu belirterek, “Bu konuda kamu kurumlarımız ve üniversitemiz inanılmaz bir hassasiyet gösteriyor. Bu alanda akademik çalışmalar yürüten Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var. Yetmiş beş yıldan beri Filistin meselesi insanlığın kanayan yarasıdır. İşgal, savaş suçları ve daha nicesi silahsız masum insanlara yıllardır reva görülmüş ve uluslararası toplumlar bunu durduramamıştır. Bu demek değildir ki pes etmemiz gerekiyor. Aksine, daha da azimle elimizdeki imkanları sonuna kadar kullanıp bu zulüm düzenini sona erdirene kadar mücadeleye devam etmemiz gerekiyor” diyerek “bu suça ortak olmayın” çağrısında bulundu. Rektör Arıcan konuşmasında “insan hakları ve savaş hukuku alanlarında ciddi bir bilincin oluşturulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Panel Programı ASBÜ Kudüs Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhittin Ataman moderatörlüğünde yürütüldü. Prof. Dr. Ataman: “Bu soykırım canlı yayında gerçekleşen ilk ve tek soykırımdır, bu bir online soykırımdır” dedi. Panelde ASBÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Halid Üveysi “Mescid-i Aksa, Gazze ve Aksa Tufanı: Arka Planlar ve Beklentiler”, Kamu Denetçisi Av. Dr. Fatma Benli Yalçın “Gazze: Dünya’nın En Büyük Açık Hava Hapishanesinden Dünya’nın En Büyük Çocuk Mezarlığına Özel Raporu”, ASBÜ Hukuk Fakültesi’nden Öğr. Gör. Dr. Onur Dur “Gazze’de İşlenen Savaş Suçları ve İnsancıl Hukuk (Savaş Hukuku)” konu başlıklı konuşmalarını yaptılar. Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni Fırat Yurdakul ise “Gazze’de Kanıt Haberciliği” konu başlıklı sunumunda etkinlik fuaye alanındaki sergide Anadolu Ajansı foto muhabirleri tarafından çekilen fotoğrafların süreci belgelediğini belirterek, Anadolu Ajansı tarafından raporlanarak kitap haline getirilen Kanıt adlı eserin oluşum süreci hakkında da bilgi verdi ve “bu savaş, bir enformasyon savaşıdır” ifadelerini kullandı.

Panel bitiminde tüm konuşmacılara fidan sertifikası takdim edildi.

Panel bitiminde etkinlik dinlenmelik alanında katılımcılarla birlikte Anadolu Ajansı fotoğraflarından oluşan "Gazze: Dünyanın En Büyük Çocuk Mezarlığı" adlı fotoğraf sergisi ziyaret edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER