© Redaktör Haber 2022

ARSUZ’A “GÜVEN” VERİYOR

Amanos Dağları ile Akdeniz’in masmavi berrak suları arasında bir sahil bandında yer alan Arsuz yeşilin mavi ile buluştuğu cennetten bir parçayı andırıyor. Belediye Başkanı Asaf Güven’de tarihi, kültürü ve doğasıyla zengin bu şehrin gelişiminde belediye imkanları çerçevesinde önemli katkılar sağlıyor.

Amanos Dağları ile Akdeniz’in masmavi berrak suları arasında bir sahil bandında yer alan Arsuz yeşilin mavi ile buluştuğu cennetten bir parçayı andırıyor. Belediye Başkanı Asaf Güven’de tarihi, kültürü ve doğasıyla zengin bu şehrin gelişiminde belediye imkanları çerçevesinde önemli katkılar sağlıyor.

Hatay’ın şirin ilçesi ve ülkemizin önemli bir turizm merkezi Arsuz’da Belediye Başkanı Asaf Güven ile bir araya gelerek çalışmaları hakkında bilgi aldık. Arsuz’da doğan ve büyüyen aynı zamanda çocuk doktoru olan Belediye Başkanı Asaf Güven Arsuz’a adeta güven veriyor. Bütün hayali Arsuz’un gelişimine yönelik.

Akdeniz’in doğusunda bir turizm şehri olmasına rağmen biraz daha ilgi gösterilmeye ihtiyacı olan Arsuz’da Belediye Başkanı Asaf Güven dağınık bir şehirleşmenin yaşandığı ilçesinin her bir tarafına hizmet götürmeye çalışıyor. Başkan Güven dağınık şehirleşmeyi şöyle anlatıyor. “Aslına bakarsanız bütün şehirleşmelerde belli bir odak noktada insanların toplandığını görürsünüz. O odak noktasından şehir farklı alanlara dağılır. Arsuz öyle bir şehir değil. Arsuz’da insanlar tek bir noktada bir araya gelmemiş. Farklı mekanlarda yerleşim yerleri oluşmuş. Bir odak noktada buluşamamış. Hal böyle olunca hizmet götürmekte zor oluyor. Bu belediye hizmetleri açısından bir olumsuzluk teşkil etmesine rağmen bizler çalışmalarımızı aksatmadan yürütüyoruz”

HİZMET NOKTASINDA İMKANLARIMIZI ZORLUYORUZ

Çalışmaları bizzat yerinde izleyen ve takip eden Başkan Güven şu mesajları veriyor: ““Bir yandan parke taşı döşeme çalışmaları, sathi asfalt serimi devam ederken diğer yandan menfez, kanal yapımı, istinat duvarı, sahil yürüyüş yolu ve birçok çalışmayı da birlikte sürdürüyoruz. Mahallelerimizin ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda çalışmalarımızı programlıyoruz. Yol yapımında özellikle yoğun olan ve en fazla kullanılan yollardan başlamaya özen gösteriyoruz. İlçemizin çok geniş olması ve belediyemizin imkânlarının sınırlı olması sebebiyle bazen aksamalar yaşayabiliyoruz. Ama elimizden ne geliyorsa yapmaya, imkânlarımızı zorlamaya çalışıyoruz. Hizmet noktasında, vatandaşlarımızın rahatı, sağlığı konusunda yapılması gereken tüm çalışmaları, imkânlarımızı zorlayarak yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.  

YATIRIMCILARI ARSUZ’A BEKLİYORUZ

Başkan Asaf Güven’in yatırımcılara da mesajları var. Eşsiz doğa güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, yeşilin ve mavinin buluşma noktasıyla Arsuz’da turizme yönelik yatırımlara açık olduklarını belirtiyor.

HATAY’IN İNCİSİ ARSUZ

Arsuz ve çevresi eşsiz doğa güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle, yemyeşil yaylalarıyla, eğlence merkezleriyle, masmavi deniziyle her bütçeye uyan konaklama ve yeme içme tesisleriyle adeta cennet gibidir.

Dört mevsimde de ayrı bir güzelliğe bürünen Hatay’ın incisi Arsuz’da yerli ve yabancı turistlerin gezmek, eğlenmek ve dinlenmek için aradığı tüm imkanlar mevcuttur. Keşfedilmemiş ideal bir tatil mekanı olan Arsuz ve çevresi, tarihiyle, güneşiyle, dağlarıyla, altın gibi kumsal plajlarıyla, yaylalarıyla, şırıl şırıl akan pınarlarıyla, av turizmine yönelik imkanlarıyla, nefis mutfağıyla turizme açıktır.

Arsuz; Akdeniz’in en güzel koylarından birinde denize kadar uzanan bir yarım ada üzerinde kurulmuştur. Tertemiz denizi ve incecik kumuyla bölgenin önemli bir turizm merkezidir. Ele geçen kalıntılardan ve yazılı kaynaklara göre Arsuz’un en parlak dönemini Romalılar döneminde yaşadığını açıklamaktadır. Ünlü tarihçi ve coğrafyacı Strabon’a göre; Arsuz Kilikya bölgesinin en önemli şehirlerinden birisiydi.Bir efsaneye göre; Antik dönemlerde Antioch olarak bilinen bugünkü Antakya kentinin kurucusu I. Seleucus Nicetor M.Ö. 300 yıllarında Arsuz’da karaya ayak basmış ve Demetrius’un kızı Stratonica ile burada evlenmiştir.Ortaçağda Port Bonel adıyla tanınan Rosun kentinden günümüze nekropol, antik yapı, mozaikler ve bazı yapı kalıntıları ulaşmıştır. Arsuz’un 8 km güneyindeki Sütunlü Liman Helenistik Dönem’e ait bir limanın kalıntılarıdır.Arsuz’un Merkezinde Mario Hanna adıyla bilinen kilise 1778 yılında yapılmış olup, 19. Yüzyılda restore edilmiştir. Zengin iç dekorasyonuyla, çan kulesiyle, hizmet alanı ve mezarlığıyla görenlerin ilgisini çekmektedir.

Gözcüleri geçip Hacıahmetli Köyü’nden sonra sola ayrılan 8 km’lik yol ziyaretçileri Meryem Ana’nın içinde yıkandığı ve Hristiyanlarca kutsal olarak kabul edilen Meryem Ana Havuzuna götürür, yöre halkı tarafından “Seydi” adıyla da bilinmektedir. Burada her yıl 14 Ağustos günü Hristiyan kardeşlerimiz dini bir tören yapmaktadırlar. Tamamen ağaçlı olup, nehir ve kaynak suların meydana getirdiği şarıltılar insanı adeta büyülemektedir.

Arsuz ve çevresi lüks otelleriyle, pansiyonlarıyla, kafeleriyle ve lokantalarıyla turizme tamamen açıktır. Bu bakımdan turizm alanında bir çok aktiviteye uygun bir yerdir. Çok sayıda tarihi eser, kale, cami, kilise, ören yeri, plajları ile turizm cennetidir. Amanos (Nur) dağlarındaki yüksek alanlar doğa yürüyüşü (trakking), yamaç paraşütü, av turizmi, yayla turizmi için ideal bir yerdir. Deniz kenarında gün batımını deniz manzarası ile seyrederek yemek yenebilecek otantik restorantlar ve eğlence merkezleri vardır. Arsuz’da kamp yapılabilecek yerler ve tesisler de mevcuttur.

ARSUZ KÜLTÜRÜ

Arsuz çeşitli bölgelerden gelmiş binlerce insanın konakladığı, başka bölge insanlarıyla hem mal, hem fikir alışverişinde bulunduğu, memleketlerine yeni bilim ve fikirlerle döndükleri bir kültür merkezi görevi yapmış, Helenistik ve Roma dönemlerinde dünyanın sayılı uygarlık merkezlerinden biri olarak ün yapmıştır.

Tarih boyunca çeşitli inançlara sahip pek çok millete ev sahipliği yapan Arsuz Bölgesi’nde çok sayıda sanatçı yetişmiş, zaman içinde zengin bir kültür birikimi meydana gelmiştir. Bu birikimin izlerini, etkilerini bugün de tarihi yapılarda, toplum yaşayışında, sanat, basın-yayın etkinlikleri ya da adet, gelenek, görenekler halinde görmek mümkündür. Ayrıca tarihi boyunca çeşitli dinlerin, inançların bir arada kardeşçe, dostça yaşandığı Arsuz bu özelliğini bugün de korumaktadır. Her dinden insan ibadetini özgürce yapmakta ve varlığını sürdürmektedir.

Yılın her 30 Mart’ında Akçalı Beldesi’nde kutlanan nevruz bayramı kültürel zenginliklerinden biridir. Hicri takvimine göre 17 Mart, miladi takvime göre 30 Martta halk arasında yumurta bayramı olarak kutlanan şenlikler aynı zamanda baharın müjdecisidir. Bu kutlamalara her yöreden, her dinden ve inançtan insanların gelmesi, dostluk ve kardeşlik içinde kutlanması Arsuz’un kültürel zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu kutlamalar yine aynı şekilde 14 Nisan tarihinde Çetellik Köyü’nde panayır şeklinde tekrarlanmaktadır.

Diğer bir kültür merkezide, Hıristiyan halkımız tarafından kutsal bir yer olarak bilinen Meryem Ana havuzudur. Özellikle Ortodokslar Meryem Ana’ya adadıkları perhizin son günü olan 14 Ağustosu burada büyük şenliklerle kutlamaktadır

DR. ASAF GÜVEN KİMDİR?

20 Mart 1955 tarihinde Arsuz ilçesi Madenli Mahallesi’nde doğdu. İlkokul öğrenimini Madenli İlkokulu’nda, ortaokul ve lise öğrenimini ise İskenderun Lisesi’nde tamamladı. 1974 yılında Almanya’ya dövizsiz özel öğrenci olarak gitti. Fachhöchshule Niederrhein’da yaklaşık iki yıl öğrenim gördü. 1976-1977 öğretim yılında üniversite sınavları için İstanbul’a geldi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı. Almanya’daki öğrenimine ara verip İstanbul Tıp Fakültesi’ne başlayan Asaf Güven, 1981 yılında doktor diplomasını aldı. 1985 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları anabilim dalında uzmanlık eğitimine başladı ve 1989 yılında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığını aldı.

Daha sonra; doğduğu yere ve burada yaşayan insanlara hizmet etmek ideali ile İskenderun SSK Hastanesi’ne tayinini yaptırdı. Yaklaşık iki yıl hizmetten sonra 1982 yılında Bozüyük’te yedek subay tabip olarak askerlik hizmetini tamamlamak için bölgeden ayrıldı. 1985 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimine başladı ve 1989 yılında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığını aldı.

Bu süre zarfında Antalya il merkezinde Akdeniz Anemisi (Talassemi) ile ilgili araştırmalar yaptı ve halk taramaları yürüttü. 1989 yılında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlığını aldı ve zaman kaybetmeden tekrar memleketine, İskenderun Devlet Hastanesi’ne çocuk hekimi olarak atandı.

1999, 2004 ve 2009 yerel seçimlerinde halkın ısrarı ve büyük desteği ile her seçimde %65’in üzerinde oy alarak, diğer adaylara ezici üstünlük sağlamış ve 3 dönem Arsuz Madenli Beldesi belediye başkanlığı görevini yerine getirmiştir. Belediye başkanı olarak halk arasında ilkeli ve dürüst bir siyasetçi olarak anılmaktadır.

Arapça, Almanca ve orta derecede İngilizce bilen Asaf Güven evli ve üç çocuk babasıdır. Eşi Behice Güven emekli sınıf öğretmeni olup, büyük oğlu Sefa İstanbul’da sahibi olduğu hukuk bürosunda uluslararası hukuk ile ilgilenen bir avukat, ikinci oğlu Sedat Nurettin kurucusu olduğu reklam ajansında bilişim ve dijital pazarlama uzmanı, kızı Esra ise doktor psikolog olup Başkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER