© Redaktör Haber 2022

Aquaplaning nedir? Nasıl oluşur?

Aquaplaning yani yolda birikmiş su birikintisine girince kızaklama tehlikesi, yağışlı ve soğuk kış aylarının kapımıza dayandığı şu gönlerde daha da artmış durumda. Yollarda biriken kar ve su karşımıza büyük bir tehlike olarak çıkabilir. Bu su birikintilerine hızlı bir şekilde girmemiz durumunda aracımız çok farklı tepkiler verebilir ve büyük kazaya neden olabilir. Peki ama ne su birikintisine hızlı girilince ne olur? Bu yayınımızda Aquaplaning tehlikesinden nasıl uzak durulur izah etmeye çalışacağız.

Aquaplaning ne demektir? 

Su birikintisine hızla girilmesi sonucu aquaplaning yani kızaklama meydana gelir. Lastiklerin, yol üzerinde biriken su üzerinde dönme hareketi yerine kayma hareketi yapması sonucu ortaya çıkar. Lastikle yol arasına su tabakası girer ve lastiğin yol ile teması kesilir. Ayrıca lastiğin ön kısmında ani su birikmesi nedeniyle suyun derinliğine bağlı olarak ani yavaşlama gerçekleşir ve kontrol kaybolur. En tehlikeli yol şartlarından birisidir.

 

Aquaplaning etkisini neler artırır?

Lastiklerin arabanızın yol ile temasını sağlayan tek bağlantı olduğunu unutmayın. Diş derinliği azalmış ve sertleşmiş lastiklere sahip bir arabanın buz üzerinde kösele ayakkabı giymiş insandan farkı yoktur. Lastik basıncı yanlış olan ve diş derinliği azalmış lastiklerin suda kızaklama yapma ihtimali çok daha yüksektir. İyi lastik can kurtarır.

Hız sabitleyiciler lastiklerin dönme hareketini hesaplayarak işlem yaparlar. Sistem devrede iken su birikintisine girmeniz durumunda aracın yavaşladığınızı düşünerek hızı arttırır. Bu da aracınızın olmasını beklediğinizden farklı tepkiler vermesine sebep olur.

 

Aquaplaning nasıl önlenir?

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER