© Redaktör Haber 2022

Ankara Edebiyat Festivali başladı…

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından  bu yıl 2.si düzenlenen Ankara Edebiyat Festivali Mamak Belediyesinin ev sahipliğinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliğinde Mamak Musiki Muallim Mektebinde başladı.

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından  bu yıl 2.si düzenlenen Ankara Edebiyat Festivali Mamak Belediyesinin ev sahipliğinde Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliğinde Mamak Musiki Muallim Mektebinde başladı.

Tacettin Dergahından Musiki Muallim Mektebi’ne doğru Mehter eşliğinde yürüyüş ile başlayan 2. Ankara Edebiyat Festivalinin açılışında önemli mesajlar verildi. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse “Ülkemizin Kültürel iktidarının inşasına destek vermekten dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederken “Binalar Yapılır her türlü ama içini doldurmak geçmişimizden aldğımız güçle geleceğimizi inşa etmek birinci önceliğimizdir” dedi.

Festival Yürüyüşüne Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, Mamak Kaymakamı Ali Sırmalı, ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Kurt, TYB Kurucu ve Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan, şair ve yazarlar, öğrenciler katıldı. Musiki Muallim Mektebine gelindiğinde ise Ankara Edebiyat Festivalinin açılışı yapıldı.

MEKAN OLARAK MAMAKTAYIZ AMA ANKARA VE TÜRKİYE EKSENİNDE BİR FESTİVAL DÜZENLİYORUZ

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse açılış konuşmasında göreve geldikleri günden bu yuna Kültür ve sanat alanında ağırlıkla çalışmalar yaptıklarını ifade ederken Mamak genelinde toplamda 174 başlıkta proje gerçekleştirdiklerini ifade etti. Köse şöyle devam etti “Bunları yaparken ihyayı da unutmamak gerektiğini biliyoruz. Bu çerçevede pek çok faaliyet yaptık yapıyoruz. Böylesine tarihi bir mekanda Edebiyat festivalini yapmanın da gururunu yaşıyoruz. Bu festival özel bir festival. Mekan olarak Mamak ama Ankara ekseninde, Türkiye ekseninde yapıyoruz.

Türkiye’nin bir tarihi var geçmişi var içinde bulunduğu toprakların, tarihimize kültürümüze sahip çıkmak bizim birinci önceliğimizdir. Kültürel iktidar en önemli iktidarlardan bir tanesidir. Tarihte bu çerçevede pek çok edebiyatçı var onları anmak onları bugünlere taşımak çok önemlidir. Ülkemizin kültürel iktidarının inşasına destek vermekten dolayı mutluluğu ifade ediyorum. Binalar yapılır her türlü ama içini doldurmak, geçmişimizden aldığımız güçle geleceğimizi inşa etmek birinci önceliğimizdir.”

ANKARA’NIN EDEBİYAT ŞEHRİ OLDUĞUNDAN ŞÜPHEMİZ YOK

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu ve Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan Ankara’nın bir edebiyat şehri olduğundan asla şüphesi olmadığını belirterek,  “Arap edebiyatının en büyüğü sayılan Imrul kays Ankara’ya yakın bir yerde vefat etmiş. Ankara denildiği zaman ilk akla gelen şahıs Hacı Bayram Velidir. Hacı Bayram Veli bir şair değildir. Tasavvurdur. Ama Yunus emre tarzında ama daha yakıcı şiirler söylediğini biliyoruz. Hacı Bayram Velinin de Ankara’nın şiir toprağını zenginleştirdiğinden şüphemiz yok” dedi.  

Mamak Kaymakamı Ali sırmalı ise “Mamak ilçemizde onlarca festival düzenleniyor. Mamak belediye Başkanımız Murat Köse’ye teşekkürlerimi iletiyorum. Festivalimizin Mamak’a Ankara’ya hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr Ali Osman Kurt “Sanat ve Edebiyat en önemli iki toplumsal etkinlik alanıdır. Sanat ve edebiyatın güzel ve çirkin noktasında kesişme noktası ortaktır. İnsanoğlu fıtraten güzeli isteyip çirkinden yüz çevirmeye yatkındır. Bu yönüyle sanat ve edebiyat ahlakla iç içedir. Edebiyat ve sanat aynı zamanda hayatı yaşama ve algılama biçimimizle yakından alakalıdır.” Dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şube Başkanı Mehmet Said Uluçay Edebiyat bir milletin geçmişten günümüze kadar tarihi süreç içerisinde fikir ve düşünce yapısını, dünya görünüşünü yeni kuşaklara aktarıp geçmişle gelecek arasında sağlam köprüler kurmakta olduğunu belirterek “Kimliklerin muhafazası, sosyal ve kültürel kalkınma ancak güçlü bir edebiyat birikimiyle mümkün olur. Kültür sanat ve Edebiyat bir milletin medeniyet birikimidir. Bugün herzamankinden daha fazla, dilimize kültür ve edebiyatımıza sahip olmamız zorunlu hale gelmiştir. Klasik eserlerimizi, edebi metinlerimizi, şair ve yazarlarımızı toplumun gündeminde tutmayı, kimliğimize, kültürümüze ve medeniyetimize sahiplenmenin bir gereği olarak bu festivali önemsiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından öğleden sonra “Türkiye Yüzyılında Şehir ve Edebiyat” paneli düzenlendi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER